Outdoor Industrial Living is de titel van de Gardenista inzending Van Jacqueline Volker en Gilbert de Jong. Zij hebben dit afgekort tot O.I.L.
Het begrip ‘Industrieel wonen’ is als thema bekend uit de interieurarchitectuur en verwijst naar het gebruik van stoere materialen en dito producten met een passende industriele kleurstelling. De kleur Denimdrift, kleur van het Jaar 2017, is hier een treffend voorbeeld van.
Het is, voor zover ons bekend, de eerste keer dat de industriële woonstijl vertaald is naar het ontwerp van een functionele en esthetisch fraaie familietuin.

Onze Gardenista inzending ademt de sfeer uit van een tuin in dit bijzondere concept: Stoere 20x20 cm douglasbalken, zwarte steigerpijpen, betonlook keramische tegels, zwart kunstgras, een opstap van aluminium traanplaat en een Denimdrift kleurige achterwand met dito gekleurde O.I.L.-drums.
Ook de diverse bijpassende accessoires zijn in dit O.I.L.-thema uitgezocht waaronder de keukenkruiden in conservenblikken, het serviesgoed en de placemats. Een echte barbecue smoker vult al rokend en garend het culinaire aspect in. De stoere loungebank is weerbestendig en voorzien van bijpassende kussens van spijkerstof.
De beplanting van vaste planten en bolgewassen is uitgevoerd in grijsblauwe tinten met accenten naar het groenblauw en zwart. Het zijn vooral planten met een mooie opvallende bloem- en bladvorm. Wintergroene bamboe met zwarte halmen vullen de achtergrond.

Ondanks het grafische en beeldende karakter zal van deze tuin in werkelijkheid slechts 15 m² van de 100 m² bestraat zijn. Circa 18 m² bestaat uit waterdoorlatende vlonder en 10.5 m² uit waterdoorlatend kunstgras. Ruim de helft, namelijk 56.5 m², zal bestaan uit vlinder, hommel en bijenvriendelijke bloeiende vaste planten. Als zodanig biedt dit Industriële thema een fraai alternatief voor geheel dicht gestrate insect-onvriendelijke stadstuinen.
En de O.I.L.-tonnen? Deze gerecycelde kleurige elementen dienen, al gelang de plaatsing en duurzame nieuwe inhoud, zowel als speelelement, waterberging, vogelbad, egelverblijf, insectenhotel of als vogelbroedplaats. Hoe leuk is dat?
Controversiele esthetische symbiose van industrie, privétuin en natuur. Hoe waardevol is dat?

We dagen u uit om met ons de discussie aan te gaan over de opgave hoe uw eigen tuin er uit zou moeten zien. Wij kunnen u ook helpen uw tuin aan te passen in een thema wat bij u en uw woonsituatie past.

Jacqueline Volker: https://stylegardens.nl/ (Bestuurslid TuinOntwerpersGroep)
Gilbert de Jong: www.schetsservice.nl (Bestuurslid TuinOntwerpersGroep)
Meer tuinontwerpers: www.tuinontwerpervinden.nl (Website TuinOntwerpersGroep)

Deze tuin wordt mogelijk gemaakt door meerdere sponsoren.