Met de tuin “TWEEDE NATUUR – een groene habitat” wil ontwerper Arjan Boekel een plek creëren die is ingebed in het omringende landschap, maar die ook een habitat vormt op zichzelf. Een plek waar je je terug kunt trekken. Een ruimte waar je geborgenheid ervaart in het groen. Je eigen natuur, je eigen habitat.

Beplanting
De beplanting speelt de hoofdrol en is weelderig en bloemrijk, maar ook rijk aan bladtinten, vormen en texturen. Veel bomen zijn zeer grillig van vorm, wat een zekere leeftijd suggereert. Bovendien staan de bomen zo gegroepeerd dat een natuurlijk effect wordt bereikt, alsof de bomen er al stonden en de tuin er omheen is gebouwd. Enkele grote heesters zorgen voor een fraaie achtergrond. De rest van de bodem wordt bedekt met een rijke mix van vaste planten en siergrassen. Twee soorten beplanting zijn in de tuin te vinden: ‘de bosrand’ en ‘de weide’. Daarnaast loopt er een gradiënt door de tuin van laag naar hoog en van licht naar donker. Rond de vijver zijn meer vochtminnende planten te vinden. In de voorste delen zijn meer zon liefhebbende planten te vinden. Achterin de tuin staan ook planten die in de droge schaduw kunnen groeien.

Verbinding
Het Gardenista thema ‘verbinding in het groen’ is door Arjan Boekel op meerdere niveaus ingebed in de tuin. Verbinding met andere vakmensen uit de groene sector bijvoorbeeld. Diverse mensen uit de tuinwereld die Boekel inspireren en waarmee wordt samengewerkt is gevraagd een favoriete plant voor Gardenista (half mei) aan te dragen. Deze planten zijn toegepast in de tuin. Ook is gezocht naar verbinding met het eigen groene verleden en heden. Diverse planten uit de vollegrond zijn toegepast, afkomstig uit tuinen die Boekel Tuin en Landschap in onderhoud heeft, maar ook uit de tuin bij zijn ouderlijk huis. Aan de verbinding met de toekomst is ook gedacht: de planten uit de showtuin zullen allemaal een nieuwe plek krijgen na het evenement. Zo komen verleden, heden en toekomst bij elkaar.

Landschap
Een andere vorm van ‘verbinding in het groen’ is de verbinding met de omgeving. Deze showtuin is specifiek voor deze plek op het terrein ontworpen, met als doel een logische overgang te maken naar het omringende landschap. De wilde appelboom staat symbool voor de vele fruitboomgaarden in deze regio en de grillige Nothofagus bosjes vormen miniatuur versies van de vele prachtige oude bomen op en rond het landgoed van Kasteel Ophemert. De tuin loopt van laag naar hoog op, waardoor een getrapte overgang naar de haag en de achterliggende bomen ontstaat. Een afscheiding van wilgenvlechtwerk zorgt bovendien voor een typisch Betuws element, de wilgentenen zijn lokaal gewonnen.

Tuin
Drie gestileerde elementen – een vijver, keermuurtje en pergola – vormen een contrast binnen het weelderige en natuurlijk ogende groen. De keermuur vormt naast een grondkering tevens een fijne zitplek door de hele tuin heen. Onder de serie pergola’s kun je je terugtrekken op een luie stoel, zonder het contact met de omgeving te verliezen. De vijver geeft een extra dimensie aan de tuin met haar spiegelwerking. Een aantal kleine stroompjes benadrukken dat de vijver het diepste punt is in de tuin en vormen een speels waterelement. Deze elementen samen zorgen ervoor dat de focus op de ‘binnenkant’ van de tuin ligt en niet op de begrenzingen. Een belangrijk principe die we zoveel mogelijk in al onze tuinen hanteren.

Alles bij elkaar is een tuin ontstaan die dicht bij de waarden staat die we als tuinarchitect willen uitstralen. Een tuin die voor ons voelt als onze ‘tweede natuur’ en die voor onze opdrachtgevers aanvoelt als hun eigen groene habitat.

www.boekeltuinen.nl

Deze tuin wordt mogelijk gemaakt door meerdere sponsoren.