programma

Workshops 2022

Ambermaakt – Ecoprinten

Op avontuur met de natuur!! Met deze miniworkshop maak je kennis met de wonderlijke techniek ECOPRINTEN: een natuurlijke bewerking van textiel of papier door gebruik te maken van de natuurlijke verfstoffen uit bladeren en bloemen. Hiervan worden exacte prints gemaakt, waarbij de structuur en de vorm van de bladeren op prachtige wijze op het papier achterblijven. Je neemt na deze workshop een aantal prachtige botanische ecoprints op papier mee naar huis, die je thuis een mooi plekje kunt geven.

Deze mini-workshop bestaat uit 2 delen; in het eerste deel maak je de ecoprints op papier. Dan gaan de ecoprints de stoompan in voor een kleine 2 uur. Na 2 uur kom je terug om de pakketjes uit te pakken en kun je de ecoprints mee naar huis nemen.

De workshop wordt gegeven door Amber van Vugt, expert in het maken van ecoprints. Opgeleid als textiel dessinontwerper aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, heeft zij steeds meer haar eigen natuurlijke stijl ontwikkeld. Liefde voor de aarde, het ambacht en de wens om de wereld een stukje mooier te maken zijn haar voornaamste inspiratiebronnen. Ze werkt vanuit haar tuinatelier in Ilpendam en verzamelt voor haar creaties en workshops botanisch materiaal dichtbij huis.

Kosten: € 15,- per persoon.
Deze workshop wordt gegeven bij Green inspiration op do en vr om 10:30, 11:45 en 14:00 uur.

Zeker zijn van een plekje? Schrijf je nu al in.
Tevens kun je je hiervoor aanmelden op het festivalterrein bij de infostand of bij de kassa’s bij de twee grote horecapunten.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Website

   

Nienke Plantinga en Katja Staring

Inspiratie-HUB Avontuurlijk Tuinieren

Katja Staring en Nienke Plantinga zijn de gastvrouwen van de Inspiratie-HUB Avontuurlijk Tuinieren.

Katja en Nienke geven tesamen met een aantal uit deze crew van Tuinavonturiers inspirerende inloop-workshops en inspiratie-talks.
Ze zijn auteur van diverse boeken die op Gardenista te koop zijn en er zijn in hun inspiratie-HUB leuke prijzen te winnen: van e-books tot workshop en tuingereedschap. Kortom: de zaterdag zonder een bezoekje aan de HUB is niet volledig.

Zie ook: https://www.avontuurlijktuinieren.nl/inspiratiehub-avontuurlijk-tuinieren-op-gardenista

Wie komen er ?

Eline Houtkamp / www.bloemenoogst.nl
Zij kweekt biologische snijbloemen en zaden (Kwekerij Bloem en Oogst) en geeft workshops (Bloemen kweken, No Dig Tuinieren).
Op Gardenista geeft zij workshops No Dig. Zij laat zien hoe je Spit-vrij tuiniert en legt uit hoe goed dit is voor het bodemleven. Van deze workshop wordt je verliefd op je bodem.

Jessica Koomen / www.jessicakoomen.nl
Jessica zal in haar workshop ‘Moestuinieren is voor iedereen’ laten zien hoe je van je moestuin een ecologisch paradijs maakt: biodivers, ecologische gewasbescherming, oogst het jaarrond.
Zij is eigenaar van de moestuincommunity ‘Groene Vingers’ en auteur van het boek ‘Seasons Moestuin’.

Marleen Ruijter-van Langen / www.omdetuinleiden.com
Marleen geeft een workshop over ‘Klimaattuinieren’: wat kun jij in jouw tuin (groot of klein) doen om positief bij te dragen aan het klimaat ? Biodiversiteit, wateropvang en een gezonde bodem komen hierbij op een laagdrempelige manier onder andere aan bod. Iedere stap is een stap om de wereld te redden.

Carlijn Krielaars / www.degroenebuurvrouw.nl
Carlijn is een stadse met groene vingers en zij vindt als specialist-minituintjes en geveltuintjes-hovenier niets mooier dan om binnensteden te vergroenen.
Hoe maak je nou een groene oase van die steenwoestijn om je huis heen ? Kom daarvoor naar de workshop van Carlijn.

Katja Staring / www.dailygreenspiration.nl
Katja is co-auteur van het boek ‘Avontuurlijk Tuinieren’. In haar workshop op Gardenista vertelt ze over het onkruid en wilde planten in haar 900m2 avontuurlijke tuin en hoe die planten haar tuin wat extra’s geven.

Nienke Plantinga / www.magnolia-tuinontwerp.nl
Nienke is co-auteur van het boek ‘Avontuurlijk Tuinieren’. Op Gardenista laat zij zien hoe je jouw eigen tuin speels kunt her-ontwerpen met als resultaat ‘meer avontuur in je tuin’.
Neem je eigen tuinplattegrond mee en ga ter plaatse met Nienke aan de slag.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Jennita Jansen – Plukatelier

Maak je eigen droogbloemenkrans

In deze workshop van ongeveer een uur maak jij jouw eigen droogbloemenkrans. Alle materialen liggen voor je klaar en Jennita van Plukatelier begeleidt je stap voor stap door het proces, zodat je een prachtig zelfgemaakt droogbloemenkunstwerk mee naar huis neemt. Je mag de kleuren en samenstelling van de bloemen helemaal naar eigen smaak kiezen.

Kosten: € 25,- per persoon incl. alle materialen.
De workshop wordt gegeven bij de stand van Plukatelier op alle dagen om 14.00 uur.

Zeker zijn van een plekje? Schrijf je nu al in.
Tevens kun je je hiervoor aanmelden op het festivalterrein bij de infostand of bij de kassa’s bij de twee grote horecapunten.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Website     

   

Klanksessies onder de bomen

Open Klank verzorgt tussen 12 en 17 uur elk half uur een korte klanksessie onder de bomen op het eiland. Welkom bij de tipi rand voor een moment van rust, klank en stilte.

Jan Ridder is klankwerker en instrumentmaker. Met het klankwerk richt hij zich op rust en ontspanning door middel van harpschalen, klankschalen en aanverwante instrumenten. ‘Door klank en stilte mensen uitnodigen om even uit het hoofd te gaan’.  Als instrumentmaker maakt hij instrumenten met dat zelfde doel, die dus ook gebruikt worden tijdens de klanksessies.

Deelname is gratis en op inloop.
Deze workshop wordt gegeven op het eiland op alle dagen.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

foto: Martine Vonk 

openklank.nl

     

 

Eva Krebbers – Flatlay fotografie van natuurvondsten

Altijd al mooie foto’s willen maken van je vondsten uit de natuur? Bij flatlay fotografie maak je van boven af een foto van een ondergrond met daarop je verzameling van bloemen, groente uit de moestuin, schelpen, eieren, herfstbladeren of andere schatten uit de natuur.
In deze workshop neemt Eva Krebbers je stap voor stap mee in haar manier van het stylen en fotograferen van een flatlay foto, en ga je uiteraard zelf aan de slag met het maken van je eigen foto!

Eva is professioneel fotograaf, en auteur van het boek ‘Slow Living – basisboek voor een creatief en simpel leven’.
De natuur speelt een grote rol in haar werk, en ze legt graag mensen met een groen of creatief hart vast in hun (moes)tuin of tijdens een pluktuinshoot.

Kosten: € 15,- per persoon.
Deze workshop wordt gegeven bij Green inspiration op zo om 13:00 en 14:00 uur.

Zeker zijn van een plekje? Schrijf je nu al in.
Tevens kun je je hiervoor aanmelden op het festivalterrein bij de infostand of bij de kassa’s bij de twee grote horecapunten.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Bloemen- en tuinfotografie

Fotografie met smartphone – en gewone camera – van tuin, border, planten met gebruik van natuurlijk licht is eenvoudig, maar ….  Met tips en tricks van Martin van Lokven over compositie, lichtval, standpunt kun je tot betere foto’s komen.

Martin heeft dertig jaar geleden een carrière als bioloog achter zich gelaten en werd professioneel fotograaf. Fotograaf van natuur, landschap, wildlife, recreatie & toerisme, reizen en ja, ook tuinen. Sinds 1998 fotografeert hij elk jaar voor Groei & Bloei in opdracht, tuinen, portretten en meer. Tot zijn klanten behoren ook Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en National Geographic.

Kosten: € 15,- per persoon.
Deze workshop wordt gegeven bij Studio Gardenista op do en vr om 11:30 en 14:00 uur.

Zeker zijn van een plekje? Schrijf je nu al in.
Tevens kun je je hiervoor aanmelden op het festivalterrein bij de infostand of bij de kassa’s bij de twee grote horecapunten.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Cyanotype print – “M maakt t”

Cyanotype is beter bekend onder de naam “blauwdruk”. Het is een van de oudste technieken uit de wereld van de fotografie. Het leuke is dat je hier geen camera voor nodig hebt, maar vooral zonlicht.

Hoe werkt het? Je neemt lichtgevoelig gemaakt papier. Hierop maak je een mooie compositie. Dit leg je gedurende enkele minuten in het zonlicht.

En het resultaat? Een afdruk van je compositie op het papier. Het lijkt wel toveren!

Tijdens deze workshop kun je een mooi cyanotype boeket samenstellen of je maakt een vrije compositie.

De M van “M maakt t” staat voor Marij Verheugen. In haar eigen atelier maakt ze, met de natuur als inspiratiebron, objecten en kunstwerken waarbij ze gebruik maakt van textiel. Eigenlijk spreek ze liever van vezels omdat dit zoveel breder is dan textiel. Door deze materialen te combineren met verschillende technieken ontstaan er bijzondere producten. Producten waar ze blij van wordt en waarbij de natuur de rode /groene draad is.

De workshop wordt doorlopend gegeven in de boomgaard. Deelname is € 5,- per persoon en kan bij het podium betaald worden. Aanmelden van te voren is niet nodig.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

www.mmaaktt.nl        

Zelf aan de slag met bloemen

We hebben een tweetal, iets kleinere, werkstukken bedacht die je in ongeveer 45 minuten kan maken.
Je kan kiezen uit een pyramide of een bloemencirkel.
Er zijn professionele bloemschikkers die je, indien nodig, kunnen helpen. Na afloop ga je met een mooie creatie naar huis.

De workshop wordt doorlopend gegeven in de bloemschiktent.
Kosten: € 7,50 per persoon. Dit kan ter plekke betaald worden.
Deze workshop wordt gegeven op wo van 14:00 tot 16:00 en op do, vr en za van 10:00 tot 16:00 uur.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht