programma

Workshops

Tegel eruit Plant erin

Doe met ons mee en creëer jouw tuin naar keuze en ervaar je eigen tuingeluk. Kinderen en volwassenen worden daadkrachtige vergroeners!

Heb je een tegeltuin? Wij leren je hoe je de tuin kunt vergroenen.

In een tuin wil je natuurlijk een pad en een fijn terras meestal gemaakt van praktische tegels. Maar je wilt ook rekening houden met de afvoer van regenwater. En wat zou het leuk zijn als er lekker veel vogels en beestjes in de tuin komen. Wij geven je tips en laten zien hoe je een compleet groene tuin kunt inrichten.

Zo creëer je “de groene tuin” en wordt het een aangename woonomgeving.

Je kunt elke dag een stukje geluk ervaren in de natuur. Want bijen, vlinders, libellen, vogels, kleine dieren zoals de egels en salamanders zullen hun natuurlijke plaats innemen. Er is zoveel te beleven. Haal het avontuur dichtbij!

Groei & Bloei Alphen aan den Rijn en omstreken

Zelf aan de slag met bloemen

Wil je zelf iets doen tijdens Gardenista? Dan ben je bij Marjo Vreuls aan het goede adres.

Uit Kerkrade (Limburg) komt deze gediplomeerde bloemist naar Laag Zuthem om jou/jullie te laten ervaren hoe je met duurzame bloemen, bijvoorbeeld uit je eigen tuin, iets moois kan maken.

Is dit jouw creatieve kant? Ben jij een bloemschiktalent?

Schuif aan bij Marjo’s gezellige groene workshops!

Maak kennis met eetbare bloemen!

Kristel van Dijk en Roos van Unen nemen je mee op smaakreis. Tijdens Gardenista kun je aansluiten bij de presentatie van Bloemen met Smaak. Hier leer je 10 eetbare soorten en hun smaken. Maar ook andere nuttige info die je wil weten over eetbare bloemen!
Gedurende 45 minuten verbazen Roos en Kristel jou over de wereld van eetbare bloemen. De proeverij is voor 2 personen. Samen proeven is het allerleukst! De Proeverij is kosteloos voor de bezoekers van Gardenista. Roos en Kristel zijn opgeleid door eetbare bloemen expert Anna Koster; auteur van het boek bloemen met smaak! Tijdens de proeverij maak je kans om dit boek te winnen.
Dus heb jij al eens bloemen gegeten of wil je er meer van weten? schuif aan bij de proeverij van team Bloemen met Smaak.

START JE NIEUWE TUIN OP GARDENISTA
Studenten Tuinarchitectuur helpen je graag met een tuinontwerp.

Tijdens Gardenista helpen studenten Tuinarchitectuur je graag met het nadenken over de inrichting van je tuin. Gedurende 15 minuten staan jouw wensen en je tuin centraal en zoekt de student al schetsend met jou naar de verschillende mogelijkheden. Met deze schetssessies leg je een goede basis voor de volgende stappen in het ontwerpproces. De schetssessies zijn kosteloos voor de bezoekers van Gardenista.
Tijdens de vakopleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie worden de studenten opgeleid tot professioneel tuinontwerper. Ze leren onder andere: ruimtelijk tekenen, compositieleer en het maken van beplantingsplannen. Vakken als ‘bodem’, ‘water’, ‘ecologie’ met thema’s als duurzaamheid en biodiversiteit vormen de basis van het tuinontwerp vakmanschap.
Dus; heb je nog geen idee wat je met je nieuwe tuin wilt? Of heb je een bestaande tuin of een tuinhoek waar je verandering in wilt? Meld je dan nu aan en kom naar de SchetsKeet op Gardenista.
PS  De (zon)ligging en afmetingen van je tuin zijn handig om paraat te hebben. Neem zo nodig enkele foto’s mee.

Aanmelden voor de schetssessie komt hier (uiterlijk eind juli)

Dahlia Donderdag

De dahlia maakt een comeback. Het is een excentrieke diva, maar ook een wiskundig wonder. Een bloem die in het oog springt. Met duizenden gezichten en evenzovele gedaantes. Ze toont zich in talloze kleuren en in excentrieke vormen. Inmiddels wordt de dahlia weer volop gezien in de Nederlandse tuinen, mede dankzij de vele pluktuinen die overal opkomen en internationaal geroemde Instagram-accounts van kwekers als @FamFlowerFarm.

Katja Staring is auteur van het boek ‘Liefde voor dahlia’s’ en is aanwezig voor al je dahliavragen. Met boekverkoop en natuurlijk dahlia’s om te bewonderen.

Workshops ‘Iedereen kan avontuurlijk tuinieren … breng leven in je tuin!’

Het boek ‘Iedereen kan avontuurlijk tuinieren’ is een basisboek vol inspiratie en tips voor iedereen die meer natuur en leven in de tuin wil. Minder tegels, meer groen, meer dieren, meer kleur en meer planten voor bijen en insecten. Hoe pak je dat aan? En een beetje onderhoudsvrij? Dit boek laat je verliefd worden op je eigen tuin en alles wat er leeft. Resultaat: blije mensen, happy natuur, grotere biodiversiteit. En… als iedereen z’n tuin natuurlijker inricht, hebben we er een heel ‘natuurgebied’ in Nederland bij!

Ga met de auteurs mee op ontdekkingstocht en zie hoe je van je tuin een gastvrije plek maakt voor dieren, vogels, insecten, bloemen en planten. En: voor jezelf! Proef, pluk, ruik, voel en ervaar de kracht van de natuur in je eigen tuin, in alle seizoenen. Zie wat er leeft en hoe alles met elkaar is verbonden.

In de workshop van 1 uur krijg je een introductie en raak je geïnspireerd. Je gaat naar huis met een droomschets voor je eigen tuin.

De auteurs hebben ook hun boeken bij zich: inmiddels hebben zij ook de titels Maak je eigen jungle, Plantchemie en Tuinschrift Avontuurlijk Tuinieren geschreven.

Nienke Plantinga is tuin- en landschapsontwerper die van persoonlijke wensen levende tuinen maakt www.magnolia-tuinontwerp.nl/

Katja Staring is publicist, buitenjournalist en groene Instagrammer onder de naam @DailyGreenspiration en tuinbaas van @Verderland.nl.