Programma

LEZINGEN 2022

Maak kennis met Reducom!

Koen Jansen

De nieuwste en duurzaamste bodemverbeteraar in Nederland waarbij we naast composteren ook fermenteren.
Alle Reducom producten zijn voorzien van extra mineralen, voedingstoffen en regeneratieve micro-organismen en zijn volledig vrij van onkruidzaden en ziektekiemen.
Met dit eigen product wordt het bodemleven rijker en actiever gemaakt waardoor de planten makkelijker en dieper kunnen wortelen en het houdt vocht en voedingstoffen beter vast.
Deze producten kunnen worden toegepast in borders, moestuinen, gazons of bij bomen.
Koen Jansen, derde generatie in het familiebedrijf Jansen Wijhe, zal in zijn lezing uitgebreid ingaan op het proces en hoe op deze manier een bijdrage kan worden geleverd aan de bodemdiversiteit.

Koen houdt op donderdag en zaterdag deze lezing.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Naar een natuurlijker Nederland in 2120

Michaël van Buuren

Jan-Maurits van Linge

Over honderd jaar is Nederland een land met groene steden, een circulaire landbouw, en is er meer ruimte voor bos, water en moeras. Zo’n klimaatbestendig Nederland is niet alleen wenselijk, maar ook mogelijk, zeggen de Wageningse ruimtelijk ontwerpers Michaël van Buuren en Jan-Maurits van Linge. Zij verzorgen op woensdag een lezing over dit onderwerp.

Nederland staat voor grote uitdagingen. Afnemende biodiversiteit, zeespiegelstijging, verzilting, verdroging, energienood, wateroverlast, woningnood, bodemdaling. Als we niets doen zullen deze problemen alleen maar toenemen.

Een andere kijk op het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de ruimtelijke inrichting is nodig om een  beter en groener Nederland te realiseren. Dat vinden Michaël en Jan-Maurits en zij werken samen met een team van Wageningse onderzoekers  aan een toekomstbeeld voor 2120 waarin de kracht van de natuur Nederland veilig en welvarend houdt.

Het Wageningse perspectief op Nederland in 2120 is gebaseerd op een aantal uitgangspunten: zo moest de uitkomst voor de biodiversiteit maximaal zijn, want alleen dan kan ons land in de basis gezond blijven. Verder werd zoveel mogelijk gewerkt met oplossingen waarin natuurlijke processen een grote rol spelen. Dat geeft een ideaalplaatje, maar utopie is het beslist niet, legt Michaël uit. “We hebben een afweging gemaakt tussen wat waarschijnlijk, mogelijk en wenselijk is. Het resultaat is een perspectief dat mogelijk is. Of we dit allen wenselijk vinden, daar gaan wij voor!”

Michaël studeerde in Wageningen, is daar ook gepromoveerd. Hij werkt al meer dan 35 jaar aan het ontwerp van de Nederlandse cultuurlandschappen, met speciale aandacht voor watersystemen. Hij werkte bij het Staatsbosbeheer, Wageningen University, Rijkswaterstaat en de Dienst Landelijk Gebied. Momenteel werkt hij bij Wageningen Environmental Research, het voormalige Alterra, van WUR.

Jan-Maurits is een allround landschapsarchitect die meer 25 jaar in de praktijk werkzaam is geweest. In 2022 werk hij bij Wageningen Environmental Research om nadrukkelijk de burg te slaan tussen kennis en praktijk.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Klik op de foto voor pdf met veel meer informatie.

Tijdens Gardenista draait de film ‘NL in 2120’ doorlopend in Studio Gardenista.

Tijdens Gardenista draait de film ‘NL in 2021’ doorlopend in Studio Gardenista.

Snuffelen aan snoeien en Duurzaam Tuinieren

Tinka Chabot

Snuffelen aan snoeien
Veel tuinbezitters vinden snoeien eng. Tinka Chabot, vakbekwaam hovenier, kan je precies vertellen hoe, wanneer en waar je jouw planten moet snoeien, zonder dat je weet hoe je planten heten. Dat onderdeel van het vak sprak haar het meeste aan, omdat je alleen al door te snoeien een heel andere tuin krijgt. Tinka snoeit op een zodanige wijze dat je nauwelijks ziet dat er gesnoeid is, maar dat je het ervaart. De tuin wordt lichter, luchtiger en veel prettiger, alleen al door te snoeien. Kom op woensdag of donderdag naar deze inspirerende lezing als je wilt weten hoe je op een zorgvuldige wijze jouw planten kunt snoeien.

Duurzaam tuinieren
Tijdens het groenfestival Gardenista gaat Tinka Chabot van S-kwadraat snoeiadvies Arnhem een presentatie geven over het aanleggen en onderhouden van een duurzame tuin.
Zij legt uit wanner een tuin duurzaam is en hoe je dat zelf, stapje voor stapje, voor elkaar kunt krijgen met eigenlijk minimale ingrepen. En dan niet alleen duurzaam voor het milieu, maar vooral duurzaam voor de planten, dieren en de bodem èn dus ook voor de klanten. Hoe ga je te werk als je dat zo duurzaam mogelijk wilt doen? Welke materialen gebruik je wel en welke juist liever niet. Van verschillende materialen komt het duurzaamheidsplaatje aan de orde.
Tinka vertelt je, op woensdag en donderdag, op een inspirerende en soms ook op een hilarische wijze hoe je je je tuin duurzamer kunt maken. Graag gaat ze met jou het gesprek aan, want er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar een duurzamere tuin leiden.

Tinka Chabot is vakbekwaam hovenier, bosbouwkundig ingenieur en Duurzaamste hovenier 2019. Door deze combinatie van opleidingen kwam zij tot de conclusie dat planten meer zijn dan alleen maar ornamenten in een tuin, die een haal van de heggenschaar nodig hadden. Ze heeft zich daarom gespecialiseerd in het esthetisch en zorgvuldig snoeien van bomen en struiken. Tinka noemt zichzelf een luie hovenier: ze doet alleen wat strikt noodzakelijk is om planten beter tot hun recht te laten komen. Ze heeft al 15 jaar een eigen bedrijf en naast het snoeien richt ze zich ook op het aanleggen van ecologische tuinen. En dat op een zo goedkoop mogelijke manier met hergebruik van zoveel mogelijk aanwezige materialen en planten.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Ga mee op reis in het land van kweken en vermeerderen

Nico Rijnbeek

Kweker Nico Rijnbeek is opgegroeid tussen de vaste planten op de kwekerij van zijn vader. Vanaf zijn 12e zit hij al met zijn handen in de aarde. Zijn eerste stekken? De Calluna David Eason en Mullion. Nico heeft jaren de wereld over gereisd om de mooiste en beste planten te vinden.
In zijn lezing neemt Nico de festivalbezoeker mee op reis in de wereld van de vaste planten door de jaren heen. Hoe vermeerder je ze (delen of stekken?) en wat is er allemaal te zien aan een plant. Met zijn tips en trucs kan je na afloop thuis aan de slag.

Nico houdt op donderdag en vrijdag deze lezing.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Plaagdieren zijn onmisbaar voor meer biodiversiteit in je tuin

Suze Peters

De kranten staan vol over hoe slecht het gaat met de natuur en de biodiversiteit. Dus als je geen chemisch poeder of verdelgende spray meer wilt gebruiken om onkruid en plaagdieren te bestrijden, wat dan wel? Hoe tuinier je zonder gif?

Suze Peters schreef er een boek over; Het Plaagdierboek. Een leerzame en praktische gids met alle ‘lastige tuinbeestjes’ in de hoofdrol, zoals bladluizen, mieren, slakken, wespen, rupsen, mollen en ratten. Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over je tuin? Door hun rol in de tuin beter te begrijpen, merk je hoe nuttig en functioneel deze plaagdieren eigenlijk zijn. Ze zijn allemaal onderdeel van het grote ‘tuinweb’.

Tijdens Gardenista zal Suze, op zaterdag en zondag, aan de hand van de bladluis uit de doeken doen hoe dit web werkt. En hoe je ermee aan de slag kunt in je eigen tuin. Na haar lezing ga je anders naar plaagdieren kijken. Je leert ze kennen en begrijpen, zodat je meer tolerantie voor ze zult hebben. En…. ga je ze vermoedelijk minder vertrappen en meer vertroetelen.

Het Plaagdierboek is het vervolg op het succesvolle Onkruidboek waarvan al 13.000 exemplaren verkocht zijn. Suze Peters is naast schrijfster sinds 2002 ook tuinontwerpster.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Sjaak Willemstein van DeDuurzameTuin.nl

Sjaak Willemstein

De bodem van de tuin is vaak een vergeten onderdeel maar wel het belangrijkste. Daarom begint duurzaam tuinieren met de bodem en gaan we Bokashi maken van keuken- en tuinresten. Tips en tricks hoe we meer van de tuin kunnen genieten en de bacteriën voor ons kunnen laten werken deelt hij op donderdag en zaterdag.

Sjaak Willemstein is regelmatig verkozen tot Duurzaamste Hovenier van Nederland. Na ruim 35 jaar zijn eigen hoveniersbedrijf te hebben gehad, richt hij zich nu op het ontwerpen van Klimaat neutrale tuinen. Geeft hij lezingen en cursussen over duurzaam tuinieren en leven. Zijn webshop DeDuurzameTuin.nl is een webwinkel met duurzame producten voor mens, dier, tuin en huishouden!

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Botanische kunst – vakgebied én hobby

Marloes Vreeburg

Oude prenten van bloemen en planten hebben een magische aantrekkingskracht op veel tuinliefhebbers. Dit soort afbeeldingen worden nog steeds gemaakt door tekenaars en schilders.

Marloes Vreeburg, bioloog en lid van Botanisch Kunstenaars Nederland, zal je in haar lezing meenemen in de wereld van de botanische kunst. Aan de hand van afbeeldingen bekijken we wat er allemaal bij komt kijken om zo’n werk te maken. Misschien is het een mooie opstap om er zelf mee te beginnen. Want het is niet alleen een prachtig vak, maar ook een geweldige en rustgevende hobby waar Marloes op zondag over vertelt.

Marloes heeft van jongs af aan al een passie voor planten en tekenen. Na haar opleidingen Tuin- en landschapsinrichting en Biologie volgde ze cursussen in botanische schilderen bij de Botanische tuin van Edinburgh. Terug in Nederland sloot ze zich aan bij de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland, geeft ze zelf cursussen en verkoopt ze haar geïllustreerde producten op markten.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Botanisch tekenen en hun planten

Jan van der Kamp

Jan neemt je, op donderdag, mee in de verschillende aspecten van het botanisch tekenen.

Welke plant kies je als onderwerp?
Hoe komt een tekening, aquarel tot stand komt?
Hoe is de verzorging van de plant of bloem?

Het leven zonder bloemen en planten is voor Jan ondenkbaar. Hij heeft in vele takken in het “groen” gewerkt. Van opleiding tot kweker, via bloemist-winkelier naar docent bloemschikken aan tuinbouwscholen. Voor bloemschikopleidingen heeft hij diverse bloemen- en plantenboeken geschreven, zoals het “Handboek Bloemschikken”.
De liefde voor het botanisch tekenen is ontwikkeld door de vele bezoeken aan musea. In de Leidse Hortus heeft hij tekenlessen gevolgd bij Anita Walsmit Sachs, voormalig botanisch tekenaar bij het Nationaal Herbarium Nederland.

Jan is werkend lid van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland en doet mee met exposities in musea en galeries in binnen- en buitenland.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Oude groenten, nieuwe groenten

Norbert Mergen

Norbert neemt ons, op woensdag, vrijdag en zaterdag, mee op een korte boeiende reis door de wereld van groenten. De afgelopen zestig jaar is het assortiment dat we aangeboden krijgen en eten danig veranderd en vooral beperkt. Sommige ‘vergeten groenten’ liggen weer in de winkel, anderen lijken tot de eeuwige vergetelheid gedoemd. Maar gelukkig komen er ook nieuwe bij.

Norbert Mergen teelt zijn hele leven al groenten. Geboren en getogen in een hotel in Bergen NH waar de gasten groenten uit eigen tuin kregen. Hij maakte deel uit van de zogenaamde vergeten groenten-beweging, aan het begin van deze eeuw. In de Tuinen van MergenMetz teelt hij een keur aan bijzondere gewassen, vermeerdert voor zaadbanken en publiceert erover. Vooral de geschiedenis van de groenten – weet wat je eet – boeit hem mateloos.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

De Tuinen van MergenMetz

Maartje van den Berg

        

Maartje van den Berg is sinds een aantal jaren betrokken bij De Tuinen van MergenMetz. Nu heeft ze daar een actieve rol, samen met Norbert Mergen. Norbert is de man van de bijzondere groenten (‘Chef Moestuin’) en Maartje is meer van de vaste planten (‘Chef Eetbare Siertuin’). Ze kweekt veel planten en kruiden zelf op. Van achtergrond is Maartje fysisch geograaf en natuurliefhebber. En omdat ze opgegroeid is met een grote groente- en fruittuin aan huis kun je wel zeggen dat tuinieren in haar bloed zit.

Een moestuin kan mooi zijn en een siertuin kan eetbaar zijn. Bij MergenMetz zijn ze daar al jaren van overtuigd. Hun Eetbare Siertuin bestaat al meer dan tien jaar en hun moestuin is ieder jaar kleurrijker en weelderiger. In deze korte, informele presentatie vertelt Maartje er (op donderdag, vrijdag en zondag) meer over, onder andere aan de hand van een aantal verrassende planten. Maar ook met behulp van een geweldig boek dat zij vertaalden uit het Frans en met als titel – hoe kan het ook anders – ‘De Eetbare Siertuin’.

Maartje staat ook in de stand van de Tuinen van MergenMetz

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Alie Stoffers van ‘De Tuinerie’ vertelt

Alie Stoffers

   

Als fanatieke tuinierster voorzag Alie Stoffers vrienden en familie van advies en hulp bij het inrichten van hun tuin. Sinds 2003 heeft ze van haar hobby haar werk gemaakt en is ze gestart met De Tuinerie. Tijdens Gardenista deelt Alie haar kennis in een drietal lezingen op vrijdag, zaterdag en zondag)

Op 27 mei ‘Bollen in de border’
Voor veel tuiniers is het een sport de tuin zo lang mogelijk attractief te laten zijn, van het vroege voorjaar tot aan de winter. Natuurlijk horen voorjaarsbollen daarbij. Alie vertelt over de ‘nieuwe’ manier met prachtige kleurcombinaties samen met opkomende vaste planten en een natuurlijk effect. Ook de verzorging van bloembollen komt aan de beurt, want hoe zorg je dat ze volgend jaar weer in groten getale opkomen? En misschien wel het belangrijkste voor tuiniers hoe zorg je dat het afstervend loof niet in de weg zit?

Op 28 mei ‘Dahlia Mania’
Deze kleurige zomerknollen zijn gelukkig weer ‘hot’. Alie deelt mooie beelden, nieuwe soorten en praktische tips voor het overwinteren van Dahlia’s. Ze vertelt alles over de toepassing van Dahlia’s in de tuin.

En op 29 mei ‘ Tuinen in Cornwall’
De tuinen in Cornwall hebben een bijzonder klimaat, en dat zie je terug in de beplanting. In deze schitterende omgeving zien we behalve de prachtige kustlijn de mooiste tuinen voorbij komen zoals ‘The Garden house’ en RHS Garden ‘Rosemoor’. En natuurlijk bezoeken we het grootste Tuin-restauratieproject ter wereld, ‘The lost Gardens of Heligan’.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Vormgeving in groen, struinen door de tuinen van Den Alerdinck

Harry Pierik

       

Korte kennismaking met het werk van Harry Pierik. Hij toont uiteenlopende voorbeelden van door hem vormgegeven tuinen, variërend van de tuin achter een rijtjeshuis, geveltuintjes in de openbare ruimte tot landelijke tuinen en bostuinen en bovenal de totstandkoming van de vaste tuinen voor Gardenista op Den Alerdinck.

Groenvormgever en tuinontwerper Harry Pierik (1954) is autodidact.
Sinds 2000 ontstaan in heel Nederland tuinen van hem, variërend van geveltuinen en kleine stadstuintjes tot landelijke tuinen, bostuinen en buitenplaatsen.
Zijn composities in groen vallen op door hun bijzondere vormgeving in vloeiende lijnen en door hun natuurlijke uitstraling met een grote diversiteit aan soorten.

Tijdens Gardenista loopt Harry bovendien alle dagen over Den Alerdinck en is aanspreekbaar voor al uw vragen over de tuinen. Zijn lezingen zijn op donderdag en vrijdag.
Hij is herkenbaar met een badge maar nog meer aan zijn hoed !

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

De actualiteit van de Tuinen Mien Ruys

Monique Bruins Slot

   

In 1924 al startte Mien Ruys in Dedemsvaart haar eerste experimenten als tuinarchitect. Haar interesse ging vooral uit naar het ontwikkelen en combineren van soorten planten. Boeken of tijdschriften over dit onderwerp bestonden er nauwelijks. Zo kwam ze op de gedachte dit zelf te gaan onderzoeken. Dit was de start van haar loopbaan als tuinarchitect.
Coördinator Monique Bruins Slot, werkzaam bij de Stichting Tuinen Mien Ruys, bezocht de Tuinen al in haar jeugd. Op dat moment had zij nooit kunnen bedenken dat zij daar ooit zou gaan werken. Haar passie voor tuinen is toen ontstaan en deze is ook nooit meer over gegaan.

Monique neemt je tijdens de lezing (op woensdag en vrijdag) mee door de Tuinen. Over iedere tuin – in totaal zijn dat er 30 – is er wel iets te vertellen. Maar tijdens de lezing is er natuurlijk vooral aandacht voor de ontwerpen van Mien Ruys. Haar tuinontwerpen laten zien hoe je kunt ‘Leven in het Groen’ en dat dit nog steeds actueel is.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Een eetbare achtertuin die bij je past

Elbrich Fennema

Er zijn veel goede redenen om eetbare planten te willen telen. Er zijn ook veel gewassen die daar heel geschikt voor zijn. Maar hoe kies je nu de planten die bij je passen? Elbrich Fennema, auteur van ‘het grote moestuinierboek’ helpt je om te ontdekken welk type moestuinier je bent, ze weet welke planten daarbij passen, en welke teeltstrategieën effectief zijn. Zij geeft de lezing op zondag.

Elbrich Fennema is schrijver en vertaler. Ze schrijft over koken en moestuinieren, onder andere voor Groei & Bloei. Ze is initiatiefnemer van het Landje van De Boer in Overveen. Haar jongste publicatie is Het grote moestuinierboek.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Engelse tuinen in 3D

Piet Boersma

Alsof je zelf echt door de Engelse Tuinen loopt, dat is wat de 3D presentatie van Engelse Tuinen, op zaterdag en zondag, door Piet Boersma, je doet beleven.
Piet heeft zich de speciale techniek van 3D-beeldweergave eigen gemaakt. De beelden zijn met 2 camera’s opgenomen. Zoals wij ook met 2 ogen kijken en daardoor diepte kunnen ervaren. Deze 2 beelden worden op een scherm geprojecteerd en met behulp van een polariserende bril waan je je daadwerkelijk in de prachtige tuinen.
Er worden allerlei beroemde Engelse Tuinen getoond. Volop in bloei en in kleur. Piet heeft deze allen zelf bezocht en gefilmd en zal er mooie verhalen bij vertellen.
Piet is deskundige in plantenziektes, tuin-ontwerpen & beplantingsplannen. En geeft veel lezingen over tuinen in Nederland en Engeland. Hij heeft al meer dan 450 ! tuinen bezocht.
Daarnaast is Piet een deskundige en gemoedelijke reisleider op vele tuinreizen.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht