Programma

LEZINGEN

Harry Pierik

Struinen in de tuinen van Den Alerdinck met Harry Pierik

Harry Pierik, een van de bekendste tuinontwerpers (denk aan zijn verborgen stadstuin in Zwolle en vele tuinontwerpen verspreid over heel Nederland), neemt de bezoekers van Gardenista 2021 mee door de mooi aangelegde tuinen van Den Alerdinck.

In 2020 al begon hij daar samen met enkele hoveniers en kwekers aan het verfraaien van 2 rozentuinen, geveltuinen en ‘de Broche’. En met resultaat! In de tweede editie van Gardenista verzorgt hij presentaties over het ontwerp, de realisatie en het resultaat nu. En licht hij een tipje van de sluier op van zijn toekomstplannen. Ook verzorgt hij rondleidingen op het terrein. Welkom!

Carina van Welzenis

Leven met Lyme… de wereld op z’n kop

Midden in het leven staan, een goed gevulde gevarieerde agenda, vrienden en familie om je heen, een mooie woonplek en gelukkig. Wie wenst dit niet? Zo zag het leven van Carina van Welzenis er 6 jaar geleden uit. Maar ineens stopte haar lichaam ermee. Van de ene op de andere minuut lag ze op bed en was ze nog nauwelijks in staat zelfstandig naar het toilet te gaan. Dagen, weken, maanden gingen voorbij……ze had de ziekte van Lyme. De wereld stond op z’n kop.

In deze lezing vertelt Carine je op een luchtige manier over het voorkomen van de ziekte en wat te doen als je een tekenbeet hebt. Ook voor de chronische lymepatiënten biedt ze handvatten met haar boek, haar tisanes en haar gespecialiseerde B&B in Exloo.
Vragen? Stel ze gerust! Dat mag je ook doen in haar stand ‘lyme style’ op Den Groenen Allerlei.

Ivonne Smit

Discutafel – Podcastserie tijdens Gardenista

Ivonne Smit, maker van de podcastserie Discutafel zal tijdens Gardenista levendig verslag te doen van alle activiteiten. Ivonne heeft een groen hart en interviewt voor haar podcastserie passievolle hobbytuiniers en groene professionals. De podcastserie is dit jaar bekroond met de prestigieuze Britse Home & Garden Award 2021. Tijdens Gardenista zal ze het Gardenista-thema ‘Leef in het groen’ op het terrein vast te leggen in interviews met kwekers, tuinontwerpers, tuin hobbyisten en bezoekers. Zij zal dit al lopend over het terrein doen en ook vanuit haar tuinkas-studio. Iedereen met een groen-verhaal is bij haar welkom. Zij is dagelijks te vinden op Buitenplaats Den Alerdinck.
Nieuwsgierig naar een levendige impressie van het festival? Beluister de Discutafel podcast over Gardenista 2019.

Hans Kramer

Samen ruiken aan septemberbloeiers aan de hand van levend materiaal

Hans Kramer van biologisch vaste plantenkwekerij ‘De Hessenhof’ die dit jaar haar 40-jaar bestaan viert, neemt je in deze lezing heel letterlijk aan de hand van levend materiaal mee in de mooiste tuinplanten van september. Een hele grote bos met bloeiende takken gaat van hand tot hand en Hans vertelt, informeert en inspireert. Denk bijvoorbeeld aan Vernonia’s, Cimicifuga’s en natuurlijk talloze Asters. Er komt geen scherm te pas aan deze lezing, hooguit een beetje aarde aan de handen en vooral veel inspiratie om de soms uitgebluste najaarstuin op te vrolijken. Komt dat even mooi uit… september en oktober zijn immers de beste plantmaanden voor dit soort gewassen.

Elbrich Fennema

Je wilt iets eetbaars telen, maar hoe begin je?

Groen-auteur Elbrich Fennema is ervan overtuigd dat het antwoord op die vraag een stuk eenvoudiger wordt als je beschikt over een beetje zelfkennis. Wat voor type tuinier ben je? Wat zijn je motieven? Wat zijn je ambities? In deze workshop leer je de vertaalslag te maken van plan naar plant op weg naar een (stukje) eetbare tuin. Of het nu om een balkon gaat of een fikse lap grond. Om een kruidenbed of een strook snoepfruit

Elbrich Fennema houdt van schrijven, tuinieren en eten. Ze is een groen-auteur met een voorliefde voor eetbare planten. Vorig jaar verscheen van haar hand “Het Grote Moestuinierboek’. Daarin beschrijft ze niet alleen eetbare planten, maar ook tuinierstypen. Van de culi-tuinier tot de wereldverbeteraar, van de absolute beginner tot de theeleut. Het hart van het boek is een matrix, die tuinierstypen afzet tegen eetbare planten, om tot de ideale match te komen.

Suze Peters

Plaagdieren zijn onmisbaar voor meer biodiversiteit in je tuin

De kranten staan vol over hoe slecht het gaat met de natuur en de biodiversiteit. Dus als je geen chemisch poeder of verdelgende spray meer wilt gebruiken om onkruid en plaagdieren te bestrijden, wat dan wel? Hoe tuinier je zonder gif?

Suze Peters schreef er een boek over; Het Plaagdierboek. Een leerzame en praktische gids met alle ‘lastige tuinbeestjes’ in de hoofdrol, zoals bladluizen, mieren, slakken, wespen, rupsen, mollen en ratten. Waarom zijn ze er en wat zeggen ze over je tuin? Door hun rol in de tuin beter te begrijpen, merk je hoe nuttig en functioneel deze plaagdieren eigenlijk zijn. Ze zijn allemaal onderdeel van het grote ‘tuinweb’.

Tijdens Gardenista zal Suze aan de hand van de bladluis uit de doeken doen hoe dit web werkt. En hoe je ermee aan de slag kunt in je eigen tuin. Na haar lezing ga je anders naar plaagdieren kijken. Je leert ze kennen en begrijpen, zodat je meer tolerantie voor ze zult hebben. En…. ga je ze vermoedelijk minder vertrappen en meer vertroetelen.

Het Plaagdierboek is het vervolg op het succesvolle Onkruidboek waarvan al 13.000 exemplaren verkocht zijn. Suze Peters is naast schrijfster sinds 2002 ook tuinontwerpster.

Modeste Herwig

Planten combineren

Hoe kan je zelf mooie borders ontwerpen door fraaie combinaties te maken met vaste planten, heesters en bolgewassen.
Modeste Herwig zal hiervan in haar lezing fraaie voorbeelden laten zien en de plantcombinaties toelichten. Aansluitend volgt samen met Jeanne van Rijs en het publiek het spelen en puzzelen met contrast in groeiwijze, kleur, hoogte en bladvorm en afwisseling in bloeitijden bij het inrichten van een border met vaste planten.

Jeanne van Rijs

foto Modeste Herwig

foto Jeanne van Rijs

Hyacintorchis – Een nieuwe orchidee aan de Noordzee

De bijzondere wereld der planten fascineert vooraanstaand botanisch kunstenaar Esmée Winkel. De aquarellen die zij schildert zijn een bevestiging van hun schoonheid, prachtige details en enorme kleurenrijkdom. Planten vertellen ook intrigerende verhalen van een
eeuwenoude boom tot uw favoriete bloem. In haar lezing neemt Esmée je mee naar de ontdekking van een nieuwe orchidee in Nederland, het tekenen van de plant buiten in de kou en geeft ze ook een kijkje in haar werkwijze.
Als lid van Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland deelt ze graag het schilderavontuur van een botanisch kunstenaar.

De kunstwerken van Esmée zijn gedecoreerd met verscheidene prijzen en haar werk is opgenomen in diverse permanente collecties als die van de Hunt Institute for Botanical Documentation, RHS Lindley Library en in privé collecties.

Meer informatie over beschikbaarheid van kunstwerken? Mail naar botanicalart@esmeewinkel.nl

Marloes Vreeburg

De magische aantrekkingskracht van botanische kunst

Oude prenten van bloemen en planten hebben een magische aantrekkingskracht op veel tuinliefhebbers. En veel tekenaars en schilders hebben er hun vak of hobby van gemaakt om deze prachtige planten vast te leggen als kunstwerk.
Marloes Vreeburg, bioloog en lid van Botanisch Kunstenaars Nederland, is zo iemand. In haar lezing neemt ze je mee in de wereld van de botanische kunst. Aan de hand van afbeeldingen bekijken we wat er allemaal bij komt kijken om zo’n werk te maken. Misschien is het een mooie opstap om er zelf mee te beginnen. Want het is niet alleen een prachtig vak, maar ook een geweldige en rustgevende hobby.

Marloes heeft van jongs af aan al een passie voor planten en tekenen. Na haar opleidingen Tuin- en landschapsinrichting en Biologie volgde ze cursussen in botanische schilderen bij de Botanische tuin van Edinburgh. Terug in Nederland sloot ze zich aan bij de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland, geeft ze zelf cursussen en verkoopt ze haar geïllustreerde producten op markten.

Monique Bruins Slot

De actualiteit van de Tuinen Mien Ruys

In 1924 al startte Mien Ruys in Dedemsvaart haar eerste experimenten als tuinarchitect. Haar interesse ging vooral uit naar het ontwikkelen en combineren van soorten planten. Boeken of tijdschriften over dit onderwerp bestonden er nauwelijks. Zo kwam ze op de gedachte dit zelf te gaan onderzoeken. Dit was de start van haar loopbaan als tuinarchitect.
Coördinator Monique Bruins Slot, werkzaam bij de Stichting Tuinen Mien Ruys, bezocht de Tuinen al in haar jeugd. Op dat moment had zij nooit kunnen bedenken dat zij daar ooit zou gaan werken. Haar passie voor tuinen is toen ontstaan en deze is ook nooit meer over gegaan.
Monique neemt je tijdens de lezing mee door de Tuinen. Over iedere tuin – in totaal zijn dat er 30 – is er wel iets te vertellen. Maar tijdens de lezing is er natuurlijk vooral aandacht voor de ontwerpen van Mien Ruys. Haar tuinontwerpen laten zien hoe je kunt ‘Leven in het Groen’ en dat dit nog steeds actueel is.

Piet Boersma

Engelse tuinen in 3D

Alsof je zelf echt door de Engelse Tuinen loopt, dat is wat de 3D presentatie van Engelse Tuinen door Piet Boersma je doet beleven.
Piet heeft zich de speciale techniek van 3D-beeldweergave eigen gemaakt. De beelden zijn met 2 camera’s opgenomen. Zoals wij ook met 2 ogen kijken en daardoor diepte kunnen ervaren. Deze 2 beelden worden op een scherm geprojecteerd en met behulp van een polariserende bril waan je je daadwerkelijk in de prachtige tuinen.
Er worden allerlei beroemde Engelse Tuinen getoond. Volop in bloei en in kleur. Piet heeft deze allen zelf bezocht en gefilmd en zal er mooie verhalen bij vertellen.
Piet is deskundige in plantenziektes, tuin-ontwerpen & beplantingsplannen. En geeft veel lezingen over tuinen in Nederland en Engeland. Hij heeft al meer dan 450 ! tuinen bezocht.
Daarnaast is Piet een deskundige en gemoedelijke reisleider op vele tuinreizen.

Nico Rijnbeek

Ga mee op reis door de wereld van oude en nieuwe planten…

Kweker Nico Rijnbeek is opgegroeid tussen de vaste planten op de kwekerij van zijn vader. Vanaf zijn 12e zit hij al met zijn handen in de aarde. Zijn eerste stekken? De Calluna David Eason en Mullion. Tijdens de Floriade in 1982 (Amsterdam) bracht een grote groep internationale bezoekers (de Internationale Stade Union) een bezoek aan de kwekerij van de familie Rijnbeek. Van de ISU leerde Nico veel, kennis maar ook veel nieuwe planten werden met elkaar uitgewisseld. Het was de start van internationale uitwisselingen, ook veelal met kwekerijen uit Duitsland.
In zijn lezing neemt Nico de festivalbezoeker mee op wereldreis door het aanbod van nieuwe en oude vaste planten. Sommige soorten zijn vergeten of niet meer bekend bij de consument. Nico en zijn zoon zoeken en testen nog altijd op nieuwe soorten in het vak. In zijn bedrijf worden meer dan 4000 (!) soorten vaste planten gekweekt die geëxporteerd worden naar speciaalkwekerijen in Europa maar ook naar Amerika en Canada.
Ga mee op reis en laat je verrassen door een rasechte vakman met een lezing over het rijke aanbod van Kwekerij Rijnbeek.