programma
Entertainment 2022
Tess Merlot & Guillaume Marcenac
De eerste keer dat Tess Merlot Jacques Brel hoorde sloeg de bliksem in.
Sindsdien is de muziek niet meer gestopt en draait elk optreden nog steeds om de essentie: de menselijke ziel naar de oppervlakte trekken zoals alleen het Franse levenslied dat kan. Met originals van Brel, Piaf en Aznavour en eigen werk.
Als Tess optreedt doet ze dit met een onweerstaanbaar joie de vivre en de ballen om de ongecastreerde versie van chansons te laten horen. Het mag ingetogen en mooi zijn, maar het mag ook robuust zijn, grotesk. En keer op keer blijken de oerkrachten van het chanson een magnetisme te bezitten van heb ik jou daar: meezingen, tranen in de ogen en gelukzalige koppen over de volle breedte. Muzikaal wordt zij begeleid door pianist, arrangeur EN Fransman Guillaume Marcenac.
Tess komt op donderdag meerdere keren optreden.
Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Bekijk de website van Tess Merlot en Guillaume Marcenac.
Tuinierkwartier podcast
Tuinierkwartier is een Nederlandse podcast over tuinieren gemaakt door Joost van Rooijen en Petra Vijverberg.
Elke twee weken praten zij samen met een gast over een ander tuinierthema. Zij willen je inspireren en wegwijs maken in de enorme wereld van het tuinieren.
Op zaterdag 28 mei zijn ze aanwezig op het tuinfestival Gardenista.
John Blek
Bloedmooie zang, breekbare liedjes, bij vlagen virtuoos fingerpicking-spel en poëtische teksten, dat is de Ierse singer-songwriter John Blek. Aan het eind van zijn Europese tournee komt hij op zondag naar Gardenista voor hij de volgende dag weer naar huis vliegt.
Met Nick Drake als grote inspiratiebron weet Blek, die inmiddels Willy Vlautin (The Delines) als een van zijn grootste fans mag rekenen, keer op keer zijn publiek te raken met zijn gevoelige stem en subtiele gitaarspel. Hoewel Blek al vijf steengoede platen heeft uitgebracht brak hij pas echt door in 2018 toen hij al genomineerd werd voor beste song op de International Folk Music Awards. De klank van zijn stem en sfeer van John Blek kun je ergens situeren tussen Gregory Alan Isakov, Jeff Buckley, Glen Hansard, Damien Rice en Tom Yorke (Radiohead). Het zou ons niets verbazen als deze Ier echt een hele grote gaat worden want met zo’n stem, bloedstollend mooie liedjes met prachtige muzikale opbouw en waanzinnige melancholische melodieën in zijn songs kunnen we niets anders concluderen dan dat we hier te maken hebben met misschien wel een van de mooiste albums van het jaar.
John Blek staat tevens bekend om zijn boeiende live shows vol humor, pathos en zijn gepassioneerde muzikale beleving. Een meester verteller en een verbluffende fingerpicking-gitarist.
PRESS QUOTES: “A lovely sounding thing” – Roddy Hart, BBC, “A force of nature” – The Irish Times
Anouk &Sander
Voor het beleven van een fijne akoestische sfeer mag het muzikaal duo Anouk & Sander zeker niet ontbreken. Laat je meeslepen door de warme heldere stem van Anouk aangevuld met smaakvol gitaarspel en tweestemmigheid.
Het repertoire gaat van de guilty pleasures van de 60’s, 70’s en 80’s tot de hits van nu, omgetoverd in sfeervolle akoestische versies. Intiem, ongeveinsd en genegen.
Dit duo is een genot om naar te luisteren. Ze spelen op zaterdag meerdere keren.
LAZULIS
De naam LAZULIS is afgeleid van de diepblauwe Lapis lazuli, een halfedelsteen die maar in weinig landen voorkomt, waaronder Chili.
Ook de leden van LAZULIS komen uit Chili. Op zoek naar nieuwe wegen kwamen zij naar Duitsland en brachten tassen vol muziek, ritmes en temperament mee. Vreugde en melancholie weerspiegelen zich in hun repertoire dat liederen omvat van verschillende Latijns-Amerikaanse componisten.
De Spaanse teksten gaan over respect hebben voor elkaar, over de ervaringen in het dagelijks leven en over liefde en melancholie. En dat alles gespeeld en gezongen in Latino-sfeer en -temperament.
Naast de klassiekers ‘Guantanamera’ en ‘Besame Mucho’ brengt LAZULIS ook minder bekende Latijns-Amerikaanse muziek ten gehore. Zachte melodieën, 2-stemmig gezongen en begeleid met gitaar en eigen traditionele instrumenten zoals de ‘cuatro venezolano’ (een gitaar met slechts 4 snaren) en de ‘tinaja’ (een van leem gebakken instrument).
LAZULIS komt op zaterdag tijdens Gardenista een npaar keer optreden .
LAZULIS heeft al menig evenement en festival in diverse landen opgeluisterd met haar sfeervolle en temperamentvolle muziek, zoals in Duitsland, Belgie, Luxemburg, Oostenrijk en Nederland. Zij ontvangen alom veel lof en erkenning. Hun land, hun vreugde en melancholie hebben zij daarbij altijd in hun rugzak.
Muziekvereniging Ons Genoegen
Een gedeelte van de fanfare speelt in een kleinere groep populaire muziek.
Muziekvereniging Ons Genoegen Heino is een fanfare van 40 leden die in allerlei verschillende samenstelling muziek maken. Zij treedt op in en rondom Heino en organiseert jaarlijks minimaal 1 grotere productie zoals “de Passion” of een samenwerking met het Orkest van het Oosten of Willeke Alberti enz.
Met leden uit Heino en ook uit de buurtdorpen heeft het orkest een grote aantrekkingskracht qua sociale binding met de regio. De veelzijdigheid is een grote pré van het orkest.
Geniet van het optreden op zondag van een aantal muzikanten van Ons Genoegen Heino
Claudia y Manito – ‘Arpamor’
Claudia y Manito hebben een repertoire van muziek en liederen van het Latijns-Amerikaanse continent. Claudia van Trigt speelt de instrumentale stukken op de Paraguayaanse Harp. Deze harp is een Zuid-Amerikaanse variant op de klassieke harp. Op dit prachtige instrument speelt zij melancholische zamba’s , ritmische tango’s en stukken uit Paraguay en Venezuela. Daarnaast zingt Claudia een aantal Spaanstalige liederen; hierbij begeleidt zij zichzelf op gitaar. Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel wat deze muziek in zich draagt.
Op woensdag komen ze optreden.
Met gevoelige fraseringen en tot de verbeelding sprekende improvisaties staat gipsygitarist Manito haar muzikaal terzijde. Manito speelt naar eigen zeggen zoals de wind waait en de sterren staan. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende Manitas de Plata.
Het concertprogramma heeft de titel ‘Arpamor’; vrij vertaald betekent dit : liefde voor de harp.
Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

fotograaf: Edwin Huizing
Bekijk de website van Claudia Y Manito
Discutafel – audioshow Gardenista 2022
Podcaster Ivonne Smit maakt audio-opnamen van Gardenista 2022.
Ben jij deelnemer of bezoeker? Kom voor haar microfoon in Studio Gardenista. Of ontmoet Ivonne op het festivalterrein. Misschien kom je in de uitzending!
Discutafel maakt groene audio. Al sinds 2018!
Ze brengen minimaal elke 4 weken een nieuwe podcast uit.
De programma’s gaan over natuurvriendelijk tuinieren en een duurzame levensstijl. Luister naar Discutafel voor inspiratie, reflectie en praktische tips.
Nieuwsgierig naar een levendige impressie van het festival? Beluister wat Ivonne in aanloop naar Gardenista 2022 te vertellen heeft. En wil je weten hoe Ivonne het eerste Gardenista festival ervaren heeft?
Beluister de sfeervolle Discutafel podcast over Gardenista vanaf 2 juni 2022. Dit kan via je streamingsdienst of podcast app. Dat wordt nagenieten!
Gesprekken met 2 vrijwilligers betrokken bij de voorbereiding.
The Lasses
The Lasses staan bekend om hun geweldige vertolkingen van Ierse, Schotse en Amerikaanse folk, en hun troostrijke eigen werk.
Nog voordat ze een woord hadden gewisseld zongen ze al samen in het Ierse muziekcafé Mulligans in Amsterdam. Inmiddels toeren Sophie Janna en Margot Merah de hele wereld over met geweldige folkballades uit de Schotse, Ierse en Amerikaanse folktradities en intieme eigen liedjes. Hun sterke harmonieën, ongedwongen stemgeluid en interessante repertoire maakt dat een veelgevraagd duo in de internationale folkscene. Centraal staat altijd de samenzang waarbij de stemmen elkaar perfect aanvullen en versterken.
The Lasses komen op woensdag naar Laag Zuthem om voor ons te zingen.
In oktober 2019 verscheen het vierde album ‘Undone’, dat Sophie en Margot mochten presenteren bij tv-programma Vrije Geluiden. In de Euro-Americana Chart bracht deze “schitterende ode aan de menselijke stem” hen tot op eerste plek.
Strijkkwartet Amarens
Strijkkwartet Amarens bestaat uit Maaike Gerritsen en Marjan Waringa ( viool), Marjan Valk ( altviool) en Esther de Boer ( cello).
Alle vier zijn zij afgestudeerd aan het conservatorium in Zwolle.
In de periode na hun studie hebben ze in diverse kamermuziekensembles en orkesten gespeeld, waar zij elkaar regelmatig ontmoetten.
In 2008 ontstond Amarens dat op zondag optreedt.
Amarens geeft eigen creatieve concerten zoals het WinterWodka Concert en het Zwierig Zomeravond Concert.
Daarnaast begeleidt Amarens vaak en graag koren.
Mies Heerma – Landart
Na 14 jaar in Japan gewerkt te hebben als bloemsierkunst docent is Mies Heerma nu weer in Nederland.
Mies is graag in de natuur bezig met het maken van Landart.
Landart vertaalt ze als volgt: Een tijdelijk kunstwerk, buiten gemaakt, geïnspireerd door de plek en gemaakt met natuurlijke materialen die ter plaatse gevonden zijn. Ze beperkt zich graag tot slechts één, max twee soorten materiaal. Cirkels,spiralen en golvende lijnen komen vaak terug in haar werk.
Kortom, bijzondere tijdelijke kunstwerken die alle dagen op verschillende plaatsen op het terrein te bekijken zullen zijn.
WOOLF
Drie stemmen, drie persoonlijkheden, drie verhalen. Drie smaken die samen als een gouden, veelbeproefde smaakregel, gewoon lekker zijn.
Woolf is een klinkende harmonie die volledig recht doet aan de individuele ruwe kantjes van singer-songwriters Marieke Smit, Mylène Berghs, en Ellen Tackenkamp; drie muzikanten die elkaar leerden kennen op het Conservatorium van Amsterdam, en die sindsdien onafscheidelijk zijn.
WOOLF zal tijden het Gardenista festival 2022 de EP spelen die ze eind 2020 uitbrachten in combinatie met eerder en nieuwer repertoire. Zij treden op donderdag en vrijdag op.
In de muziek van Woolf klinken echo’s door van legendarische formaties als Crosby, Stills & Nash met de pit van The Supremes, hier en daar een vleugje Andrews’ Sisters afgewerkt met een hip modern randje dat doet denken aan The Staves. De drie songwriters laten zich inspireren door alles wat wel en geen muziek genoemd kan worden, en schuwen de schurende thema’s van het menselijke bestaan niet.
Ad Vanderveen
Ad Vanderveen heeft een reputatie opgebouwd als een van de meest gerespecteerde singer/songwriters in de hedendaagse (inter)nationale folk en roots muziek scene. Hoewel hij geboren is in Nederland (Hilversum, 1956) is de helft van zijn familie Canadees en dit deel van de wereld heeft zijn muziek het meest beïnvloed.
Vanderveen’s muziek door de jaren heen omvat een groot aantal stijlen, van intieme acoestische folk, country en rock’n’roll, tot expressieve rock en uitgebreide elektrische improvisaties met band.
In 2017 nodigde niemand minder dan Van Morrison Vanderveen persoonlijk uit als zijn opening-act.
Kom op vrijdag genieten van zijn solo acoustische optreden tijdens Gardenista.
DansLab Zwolle
De natuur nodigt uit tot observeren, waarnemen met alle zintuigen. Alles kan inspiratie zijn voor vorm, beweging, dans.
In deze voorstelling op zondag sluiten de dansers aan bij de bomen, vogels, de bloemen en bij elkaar. Zij maken in alle rust zichtbaar wat ze beleven. Zij worden één met hun omgeving.
DansLab uit Zwolle improviseert en experimenteert met dans op verschillende locaties. Niemand weet vooraf wat er zal gebeuren, zelfs de dansers niet! Alles ontstaat in het moment.
Meer informatie over DansLAb Zwolle op hun website en Facebook
Galanthus – muzikale verhalen
Sindsdien 2017 vertelt en speelt Galanthus bij diverse gelegenheden, geinspireerd door natuur, (volks) muziek, mensen en hun geschiedenis.
Verhalen vol fantasie en humor, begeleid en omspeeld door viool; fluit, trommels en soms een lied.
Galanthus wordt gevormd door Frank Naber: Verhalen en Fluit en Maaike Gerritsen: Viool en Percussie. En ze komen spelen op donderdag, vrijdag en zondag.
Galanthus verzorgt optredens zowel binnen als buiten, denk aan kunstroutes, lezingen en feestelijke bijeenkomsten. Dit voorjaar presenteert Galanthus een nieuw programma: Troubadours, een mix van verhalen , instrumenten en muziek uit vervlogen en hedendaagse tijden.
Demo én meedoen met ‘Van sigaar tot gitaar’
Behoefte aan muziek had men zeker, maar geld om instrumenten te kopen niet en dus maakte men gitaren van wat men voorhanden had: sigarenkistjes en bezemstelen! Zo werkte dat op de katoenplantages begin 19e eeuw langs o.a. de Mississippi in Amerika. Op deze zogenoemde Cigar Box Guitars speelde men heerlijke blues. Veelal in de zogenaamde Juke Joints: openbare ruimtes waar men elkaar ontmoette, ontspande met muziek en een spel en een (alcoholische) drank nam. Een welkome sfeervolle afwisseling na het zware werk.
Henri Grootenhuis is specialist in het maken van de Cigar Box Guitar en zal ons vrijdags op Gardenista laten zie hoe zo’n gitaar is te maken én te bespelen. Sterker nog: je kunt zo’n gitaar zelf ook eens uitproberen. Aansluitend aan de demo laat hij natuurlijk horen hoe de cigarbox en andere instrumenten klinken. We maken er een swingend geheel van!
Henri is er op vrijdag.
Bekijk nu vast een voorproefje!
Cigarbox Henri & The New American Farmers
Deze 5 mans formatie speelt een heerlijk toegankelijke, maar licht ontvlambare mix van roots, blues, Americana en garage blues op o.a. zelfgebouwde cigar box gitaren (inderdaad, een gitaar van een sigarendoos!), wat authentieke blues instrumenten zijn.
Veel zelfgeschreven nummers -zowel in het Engels als in het Overijssels dialect- gaan o.a. over zelfgestookte booze, blues, auto’s, motoren enz.
Maar ook bekende en minder bekende covers of bewerkingen van andere artiesten zullen ten gehore worden gebracht.
De band bestaat uit: Petra Klaver – zang en (cigar box) gitaar, Paul Schuurman – drums en percussie, Albert Siemers – (cigar box) bas gitaar, Appy Zomer – bluesharp en Cigarbox Henri – diverse (cigar box) gitaren. Zij treden op zondag op.
Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Zelf een cigar box gitaar maken? Laat je inspireren tijdens de demonstratie.