programma

Entertainment

Demo én meedoen met ‘Van sigaar tot gitaar’

Behoefte aan muziek had men zeker, maar geld om instrumenten te kopen niet en dus maakte men gitaren van wat men voorhanden had: sigarenkistjes en bezemstelen! Zo werkte dat op de katoenplantages begin 19e eeuw langs o.a. de Mississippi in Amerika. Op deze zogenoemde Cigar Box Guitars speelde men heerlijke blues. Veelal in de zogenaamde Juke Joints: openbare ruimtes waar men elkaar ontmoette, ontspande met muziek en een spel en een (alcoholische) drank nam. Een welkome sfeervolle afwisseling na het zware werk.

Henri Grootenhuis is specialist in het maken van de Cigar Box Guitar en zal ons op Gardenista laten zie hoe zo’n gitaar is te maken én te bespelen. Sterker nog: je kunt zo’n gitaar zelf ook eens uitproberen. Aansluitend aan de demo laat hij natuurlijk horen hoe de cigarbox en andere instrumenten klinken. We maken er een swingend geheel van!

Bekijk nu vast een voorproefje!

 

Cigarbox Henri & The New American Farmers

Deze 5 mans formatie speelt een heerlijk toegankelijke, maar licht ontvlambare mix van roots, blues, Americana en garage blues op o.a. zelfgebouwde cigar box gitaren (inderdaad, een gitaar van een sigarendoos!), wat authentieke blues instrumenten zijn.

Veel zelfgeschreven nummers -zowel in het Engels als in het Overijssels dialect- gaan o.a. over zelfgestookte booze, blues, auto’s, motoren enz.
Maar ook bekende en minder bekende covers of bewerkingen van andere artiesten zullen ten gehore worden gebracht.

De band bestaat uit: Petra Klaver – zang en (cigar box) gitaar, Paul Schuurman – drums en percussie, Albert Siemers – (cigar box) bas gitaar, Appy Zomer – bluesharp en Cigarbox Henri – diverse (cigar box) gitaren

Zelf een cigar box gitaar maken? Laat je inspireren tijdens de demonstratie.

Woolf bij Gardenista in de Tuinen Tour

Drie stemmen, drie persoonlijkheden, drie verhalen. Drie smaken die samen als een gouden, veelbeproefde smaakregel, gewoon lekker zijn.

Woolf is een klinkende harmonie die volledig recht doet aan de individuele ruwe kantjes van singer-songwriters Marieke Smit, Mylène Berghs, en Ellen Tackenkamp; drie muzikanten die elkaar leerden kennen op het Conservatorium van Amsterdam, en die sindsdien onafscheidelijk zijn.

In de muziek van Woolf klinken echo’s door van legendarische formaties als Crosby, Stills & Nash met de pit van The Supremes, hier en daar een vleugje Andrews’ Sisters afgewerkt met een hip modern randje dat doet denken aan The Staves. De drie songwriters laten zich inspireren door alles wat wel en geen muziek genoemd kan worden, en schuwen de schurende thema’s van het menselijke bestaan niet.