programma

Demonstraties

Lily Beelen

Mijn inspiratie haal ik uit mijn omgeving, de natuur, architectuur, mode, muziek en sparren met collega’s. Van elke bloem kun je iets unieks maken. Ik hou ervan om mezelf uit te dagen en verder te ontwikkelen en te zoeken naar nieuwe materialen en vormen. En dit te laten zien in een fusie van allerlei stijlen. Leren van alles en iedereen maar vooral mezelf blijven : Just Lily. Zo heb ik mijn bedrijf ook genoemd.

Mijn motto: “To inspire and to motivate; Showing emotions using Floral Art”

Ruud Hazelaar

Ruud Hazelaar is nationaal en internationaal gespecialiseerd in het creëren en realiseren van bijzondere bloemprojecten.
Tijdens zijn opleidingen deed hij veel ervaring op in bloemenwinkels in binnen- en buitenland. Hij werkte aan diverse internationale projecten en richtte zich op de (internationale) tentoonstellingsbouw. Dat is uitgegroeid tot één van zijn specialismen; het arrangeren en decoreren van stands en tentoonstellingen.

Inspiratie haalt hij uit de natuur en van de straat. Voor bloemen met een fragiele en zachte uitstraling heeft hij een zwak. Hij werkt vanuit de bloemen zelf en meent dat er weinig extra materiaal nodig is om iets moois te creëren. Zoveel mogelijk bloem laten zien is dan ook zijn uitgangspunt. Dat combineren met nieuwe technieken en materialen en daar weer je eigen draai aan geven: dat maakt dat hij zijn werk iedere dag met veel plezier en toewijding doet.

Demonstraties Ikebana

Ikebana is Japans bloemschikken en ontstond al in de 6e eeuw. Het Boeddhisme kwam uit China, daar was het gebruik om een bloemoffer aan Boeddha te brengen. Aanvankelijk werd Ikebana dan ook alleen door priesters beoefend. Vandaaruit vond Ikebana zijn weg via het keizerlijk hof, samoerai, edelen en kwam daarna bi het “gewone volk” terecht.
Ikebana is zich blijven ontwikkelen met de geschiedenis mee en kent dan ook zeer veel verschillende vormen. Ook nu nog vooral omdat het aanbod van materiaal sinds de vorige eeuw door import vele malen groter is geworden en de levensstijl erg veranderd is. Men woont anders en heeft minder tijd om aan Ikebana te besteden. In deze demonstratie geven we hier enkele voorbeelden van.
Op Gardenista geven 4 Ikebana-specialisten een demonstratie schikken volgens 4 verschillende scholen:

Jeanette Smeenge
van de Ikenoboschool
De oudste en meest traditionele school. Hier wordt zowel klassiek als modern geschikt.

Ellen Schuurman
van de Oharaschool
Een school die met natuurlijk materiaal werkt en gespecialiseerd is in landschappen.

Jenneke Soejoko
van de Sugetsuschool
Een school die modern werkt en waar Ikebana vooral een vorm van kunst is.

Jeroen Vermaas
van de Ichiyoschool
Hier is balans het belangrijkste thema. Ook hier werkt men met natuurlijk materiaal.

Joyce Brueren

Winnares van de bloemschikcompetitie voor professionals op de eerste editie van Gardenista.

Joyce werkt graag met allerlei soorten materialen en bloemen. Ze is een echte verzamelaar en kan niets weggooien. Alles kan worden gebruikt. Maar ze heeft een grote voorliefde voor natuurlijke materialen.

Joyce ‘Leeft in het Groen’ want onlangs verruilde ze de binnenstad voor een woonhuis met 3850 M2 grond. Deze gaat ze de komende jaren inrichten met prachtige bloesem en fruitbomen. En maakt ze plannen om bloemen te zaaien waarvan ze zelf kan gaan plukken.

Paul Jongerius

Styling Florist

Door middel van bloemen, natuurlijke materialen en bijzondere krachtobjecten creëert Paul prachtige settings voor alle gelegenheden die een grote impact hebben op ons leven. Van een boeket op tafel tot de complete styling van een feest of woning. Tijdens Gardenista zal Paul enkele demonstraties verzorgen.

Altijd werken Paul en zijn team met het oog op moeder natuur. “ We leven allemaal op deze aarde en die willen we niet uitputten.” Daarom werkt hij zoveel mogelijk met duurzame producten en wordt bij het inkopen goed gelet op waar de producten vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. Op zijn nieuwe locatie in Ulvenhout dragen de energiezuinige Led verlichting, gescheiden afval en zonnepanelen voor groene energie allemaal hun steentje bij aan een beter milieu.

Anita van Kraaij

Demonstratie ‘natuurlijke plantensteunen’

Anita van Kraaij komt uit een familie van ambachtelijke mandenvlechters en vlecht bloemenmanden en andere objecten van wilgenteen. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes, kerstklokken maar ook rouwmanden behoren tot haar collectie.
Tijdens Gardenista geeft Anita een demonstratie van hoe je mooie praktische, natuurlijke plantensteunen kunt maken. Daarnaast gaat ze met de deelnemende bloemisten van Gardenista aan de slag met het creëren van “Land art’. Kom gerust kennis maken met dit mooie oude ambacht.

Kraak een noot bij Veld 4

Veld 4 pelt en perst walnoten tot prachtige, natuurzuivere walnootolie. Bij de stand van Veld 4 kun je verschillende rassen walnoten zien én proeven en zelf walnoten kraken in de notenkrakers van Veld 4. Daarnaast laat Veld 4 je zien hoe je het makkelijkst walnoten oogst met de Roll-Blitz notenrapers.

www.veld4.nl