programma

Demonstraties 2022

Border aanleggen

Hoe maak je een border? Gewoon plantjes in de grond stoppen? Of is er meer om op te letten?

Lodewijk laat op woensdag en zaterdag zien hoe je het doet en geeft uitleg en praktische tips.

Alle planten in de border van Lodewijk zijn aangeboden door Plantipp en Olaf Nijenkamp

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Henri Grootenhuis

Demo én meedoen met ‘Van sigaar tot gitaar’

De Cigar box guitar: een zeer veelzijdig, maar in Nederland een nog relatief onbekend instrument.

Uitgevonden al rond begin 1900 door de arme bevolking in de Mississippi delta, die geen geld hadden voor gewone gitaren. Van sigarendozen en bezemstelen bouwden ze zelf hun (vaak 3 snarige) gitaren. Met deze instrumenten maakten ze ‘s avonds in de Juke Joints muziek die we nu kennen als the blues.

Cigarbox Henri uit Dalfsen, maakt deze authentieke gitaren ook zelf via zijn bedrijfje Dutch Instruments 4 U. Bij deze instrumenten staat circulair gebruik van materialen centraal. Verder organiseert Henri ook  festivals, waaronder het Dutch National Cigar box guitar festival ‘Delta Calluna’.Tevens organiseert hij vele workshops cigar box gitaar bouw in het hele land en daarbuiten.

Waar de muziek bij optredens met de band The New American Farmers of de skiffle band The Boothill Stompers heerlijk hard en rauw is, doet hij het bij solo optredens iets rustiger aan.

Op Gardenista komt Henri op vrijdagmiddag met een speciale interactieve stand, met daarin o.a. demo’s cigar box gitaarbouw, optredens met de gitaren en… mag het publiek ZELF eens op zo’n cigar box gitaar proberen te spelen. We maken er een swingend geheel van!

 

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Caroline de Vlaam

Een composthoop of -vat opzetten

Je eigen composthoop of vat in de tuin: wat kan er wel en niet in en hoe bouw je het op? Hoe werkt het eigenlijk en waar moet je op letten voor een goed resultaat: compost. Wat doe je met het resultaat? Caroline laat op vrijdag zien hoe je een composthoop bouwt. Stel al je vragen over zelf composteren aan Caroline de Vlaam. Heb je vragen over uw eigen compost? Neem er een foto van mee op je telefoon. 

Caroline is opgeleid als botanisch analist en tuin- en landschapsontwerper. Ze heeft jaren tuinervaring, ook in buurttuinen. Sinds 2016 geeft ze als tuincoach raad, daad en educatie over (moes)tuininrichting en -beheer, en is ze compostmeester. Onlangs verscheen haar boek “Leve de bodem, een gezonde basis voor elke tuin”.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Guerrilla Gardeners NL

Boomspiegel aanleggen

De boomspiegel – het stuk grond rond de stam van een boom – is vaak een kale plek, terwijl je het met de juiste planten en een beetje liefde kunt omtoveren in een groene bloemenoase. Een bloemenfestijn voor jou, voor de buurt én voor insecten die er een thuis en eten vinden.

Heb je zo’n kale plek voor de deur? Lucky you!

Tijdens de demonstratie nemen we je mee in de wonderlijke wereld van het boomspiegel tuinieren. Je krijgt antwoord op vragen als: hoe maak je de boomspiegel geschikt voor beplanting? Welke bloemen en planten doen het goed op deze plek?

De demonstratie vindt plaats op vrijdag 27 mei, om 11 uur, 13 uur en 15 uur. Buiten deze tijden kun je bij de Guerrilla Gardeners langskomen om ‘bloembommen’ te maken, en voor een gezellig praatje ;-).

Guerrilla gardeners wippen stoeptegels voor geveltuinen, beplanten boomspiegels en zetten bloemen tussen de standaard struiken in het gemeenteperk. Dat levert levende straten vol vogels, vlinders en bijen. Kinderen klauteren in het groen en volwassenen ontmoeten elkaar tijdens het tuinieren of koffie drinken.

Op Gardenista is Cerian ‘Jenny’ van Gestel aanwezig, auteur van het boek ‘Guerrilla Gardening’ waarin tal van tips en inspiratie gedeeld wordt.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Roos van Unen en Kristel van Dijk

   

Bloemen met Smaak 

Bloemen met Smaak is hét online platform over eetbare bloemen!

Roos en Kristel geven je inspiratie en informatie om zelf de wereld van eetbare bloemen te ontdekken en te proeven.
Maar ook kun je hier ideeën vinden over wildplukken, eetbare tuininspiratie en workshops over eetbare bloemen.
In deze interactieve demonstratie op donderdag nemen ze je mee in de wondere wereld van eetbare bloemen!

Roos en Kristel zijn opgeleid tot bloemist maar met een brede interesse voor Eetbare Bloemen, Eetbare tuinen en wildplukken. Samen met Anna Koster runnen zei het platform Bloemen met Smaak.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Katja Staring

Suze Peters

Hoe maak ik een kruidenspiraal

Op vrijdag 27 mei bouwen Katja Staring van DailyGreenspiration en Suze Peters van De Tuinschool Online een kruidenspiraal. Volg hun bouwproces, leer zelf een stoeptegel te splitsen en ontdek hoe een kruidenspiraal werkt. Je bouwt een kruidenspiraal bij voorkeur van restmaterialen uit de tuin, dus als je gaat ‘onttegelen’ is dit een ideaal bouwwerk: je hoeft geen tuinstenen af te voeren, maar hergebruikt ze voor een groene oplossing!

Een kruidenspiraal is een bouwwijze waarmee je op een klein oppervlak héél veel kruidenplanten kwijt kunt. Het wordt een kleine ‘rots’ met verschillende biotopen: zonnige, schaduwrijke, drogere en nattere zones. Zo krijg je ideale groeiomstandigheden op een beperkte plek voor planten die stuk voor stuk wat anders nodig hebben. Met een kruidenspiraal trek je veel bestuivende insecten en kun je jaarrond oogsten voor thee, gerechten, eetbare bloemen, of het maken van zalfjes en bijvoorbeeld natuurlijke inkten.

Volg de workshop Kruidenspiraal Bouwen in je eigen tempo aan De Tuinschool Online, een platform voor online cursussen over natuurvriendelijk en ecologisch tuinieren. Deelname aan een duidelijke online workshop met instructies: aan het eind staat jouw kruidenspiraal als een groene rots!
Voor beginnende én gevorderde tuiniers. Je hebt voor de kruidenspiraal nodig: een plek van ongeveer 1.80 bij 1.80 meter, waarvan in elk geval de helft in de zon ligt. Verder heb je stenen bouwmateriaal nodig, dat overal vandaan is te ritselen, tijdens de workshop krijg je daarvoor veel tips en trucs.

Groei & Bloei Heerenveen

Drijvende tuintjes

Groei & Bloei Heerenveen laat een 5-tal drijvende tuintjes zien. Een drijvend tuintje is een ondiepe bak van 1 m2. Niet alle tuintjes gaan te water zodat je ook op de kant goed kunt zien hoe de constructie van de bakken is en hoe de tuintjes ingericht worden.

Al weer 7 jaar is Groei & Bloei Heerenveen de initiatiefnemer van drijvende tuintjes in de Lindegracht in het centrum van Heerenveen. Gedurende de zomermaanden liggen soms wel tot 40 tuintjes in het water. De tuintjes worden doorgaans ingericht door eigen leden en door VMBO-studenten.
De gemeente Heerenveen is nauw bij het project betrokken, met name bij het plaatsen van de tuintjes in het water (medio juni bij de start van de Nationale Tuinweek) en bij het eruit halen (medio september).

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Lily Beelen

    

Florale Juwelen

Toen wij Lily uitnodigden zei ze: “Een jubileum heeft juwelen nodig”. Deze juwelen laat ze tot uiting komen in haar arrangementen variërend van boeketten tot inspirerende florale objecten.
Lily gaat framewerk laten zien in verschillende vormen en lijnen. Vooral natuurlijke lijnen die verwijzen naar de Jugendstil, Alphons Mucha. De lijnen, spiralen & krullen laat  ze samen laten smelten / fuseren met bloemen.

Haar motto is: “To inspire and to motivate; Showing emotions using Floral Art”

Lily geeft op woensdag haar demonstraties.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Ruud Hazelaar

Ruud Hazelaar is nationaal en internationaal gespecialiseerd in het creëren en realiseren van bijzondere bloemprojecten.
Tijdens zijn opleidingen deed hij veel ervaring op in bloemenwinkels in binnen- en buitenland. Hij werkte aan diverse internationale projecten en richtte zich op de (internationale) tentoonstellingsbouw. Dat is uitgegroeid tot één van zijn specialismen; het arrangeren en decoreren van stands en tentoonstellingen.

Inspiratie haalt hij uit de natuur en van de straat. Voor bloemen met een fragiele en zachte uitstraling heeft hij een zwak. Hij werkt vanuit de bloemen zelf en meent dat er weinig extra materiaal nodig is om iets moois te creëren. Zoveel mogelijk bloem laten zien is dan ook zijn uitgangspunt. Dat combineren met nieuwe technieken en materialen en daar weer je eigen draai aan geven: dat maakt dat hij zijn werk iedere dag met veel plezier en toewijding doet.

Ruud geeft op donderdag zijn demonstraties.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Helaas heeft Paul Jongerius af moeten zeggen. We zijn blij goede vervangers voor hem gevonden te hebben.

Marc Hellemons verzorgt in de ochtend een bloemschikdemonstratie en Frits Hoogers in de middag.

 

Locatie: Hoofdpodium

Paul Jongerius

Styling Florist

Door middel van bloemen, natuurlijke materialen en bijzondere krachtobjecten creëert Paul prachtige settings voor alle gelegenheden die een grote impact hebben op ons leven. Van een boeket op tafel tot de complete styling van een feest of woning. Tijdens Gardenista zal Paul enkele demonstraties verzorgen.

Altijd werken Paul en zijn team met het oog op moeder natuur. “ We leven allemaal op deze aarde en die willen we niet uitputten.” Daarom werkt hij zoveel mogelijk met duurzame producten en wordt bij het inkopen goed gelet op waar de producten vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. Op zijn nieuwe locatie in Ulvenhout dragen de energiezuinige Led verlichting, gescheiden afval en zonnepanelen voor groene energie allemaal hun steentje bij aan een beter milieu.

Paul geeft op zaterdag zijn demonstraties.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Joyce Brueren

Winnares van de bloemschikcompetitie voor professionals op de eerste editie van Gardenista.

Joyce werkt graag met allerlei soorten materialen en bloemen. Ze is een echte verzamelaar en kan niets weggooien. Alles kan worden gebruikt. Maar ze heeft een grote voorliefde voor natuurlijke materialen.

Joyce ‘Leeft in het Groen’ want onlangs verruilde ze de binnenstad voor een woonhuis met 3850 M2 grond. Deze gaat ze de komende jaren inrichten met prachtige bloesem en fruitbomen. En maakt ze plannen om bloemen te zaaien waarvan ze zelf kan gaan plukken.

Joyce geeft op vrijdag haar demonstraties.

Kijk voor locatie in het programmaoverzicht

Demonstraties Ikebana

In Nederland zijn er 4 scholen actief in Ikebana, Japans Bloemschikken.

  • Ikenobo school, de oudste en meest klassieke
  • Ohara school, gebaseerd op de natuur en landschappen
  • Sogetsu, de meest moderne vorm, die vooral ook kunst is
  • Ichyio de natuurlijk schikt en waar balans erg belangrijk is

Tijdens Gardenista worden er in 2 scholen demonstraties gegeven op donderdag in de boomgaard door 2 Ikebana masters:

Jeanette Smeenge
van de Ikenoboschool
De oudste en meest traditionele school. Hier wordt zowel klassiek als modern geschikt.

Jenneke Soejoko
van de Sugetsuschool
Een school die modern werkt en waar Ikebana vooral een vorm van kunst is.

De Ikebana vereniging is op donderdag, vrijdag en zaterdag aanwezig met een stand waarin demonstraties ikebana schikken gegeven worden en ikebana prikkers gekocht kunnen worden.