Programma

Competities

Ook dit jaar houden we weer diverse competities tijdens Gardenista. Nieuw dit jaar zijn de postzegeltuintjescompetitie en de kwekerscompetitie. Daarnaast houden we net als tijdens de vorige editie ook weer een competitieshowtuinen en een bloemschikcompetitie.

Alle competities zullen beoordeeld worden door een vakkundige jury. Ook nieuw dit jaar bij alle competities is de publieksprijs: Jij als bezoeker kunt ook stemmen op je favoriete showtuin, postzegeltuin, bloemstuk en plant.
Hoe we deze publieksbeoordeling gaan vormgeven wordt op dit moment nog onderzocht. Hierover later meer informatie.

BLOEMSCHIKKEN COMPETITIE

Tijdens Gardenista wordt ook in 2021 weer een bloemschikkampioenschap gehouden.

Studenten, amateurs en professionals, die een verhaal kunnen vertellen met plantaardige en niet plantaardige materialen zullen allen in hun eigen categorie strijden om de eeuwige roem.

De vakjury zal de stukken al de dag voor het festival beoordelen. Uit elke categorie worden 3 winnaars bekend gemaakt die vervolgens zondag 26 september op het podium tijdens het festival het tegen elkaar opnemen voor de eerste prijs.
Daarnaast kun jij als bezoeker per categorie ook je stem uitbrengen voor de publieksprijs.

Het thema van Gardenista 2021 is ‘’Festival’’ en we zijn heel benieuwd hoe alle bloemschikkers dat gaan toepassen in hun bloemstuk.

De winnaars van Gardenista 2019 waren Paulien Beekwilder (student), Lammy van Elp (amateur) en Joyce Brueren (professional). Als hoofdprijs kregen ze alle drie ieder een eigen artikel in het maandblad Groei & Bloei.

v.l.n.r. Joyce Brueren, Paulien Beekwilder en Lammy van Elp
Groei & Bloei december 2019 (klik op de foto voor een vergroting)
Groei & Bloei mei 2020 (klik op de foto voor een vergroting)

Begin september komt hier een lijst met de deelnemers

KWEKERSCOMPETITIE

Bron: Photo King and Queen
Bron: Photo King and Queen
De Gouden Gardenista plant

Professionele plantenkwekers én hobbykwekers worden uitgenodigd mee te doen aan de nieuwe kwekerscompetitie van Gardenista voor de best gekweekte plant: ‘de gouden Gardenistaplant’.

Als kweker ben je natuurlijk trots op de door jou gekweekte planten. Hoe leuk is het als dat ook gezien wordt. Door vakgenoten, maar ook zeker door de eindgebruiker: de consument. Daarom kan het publiek tijdens Gardenista de mooiste plant kiezen. Het past in de rijke historie van de KMTP, die aan de wieg heeft gestaan van de VKC keuringen.

Begin september komt hier een lijst met de deelnemers

POSTZEGELTUINTJES COMPETITIE

Nieuw in 2021: postzegeltuintjes

Op een kaveltje van niet groter dan 10 m2 laten de deelnemers zien hoe je op een zeer beperkte ruimte kunt tuinieren. Landelijke/regionale tuinclubs, afdelingen van groene organisaties, liefhebbers en andere geïnteresseerden hebben hun invulling hieraan gegeven.

Begin september komt hier een lijst met de deelnemers

SHOWTUINEN COMPETITIE

foto: Winnende Showtuin 2019 van Arjan Boekel
De Gardenista Showtuinarea brengt de beste Nederlandse tuinontwerpers en hoveniers samen.
De showtuinen blinken niet alleen uit in schoonheid en variëteit maar behandelen ook actuele aspecten als duurzaamheid, biodiversiteit, waterberging en mentale gezondheid.

Begin september komt hier een lijst met de deelnemers