Organisatie

Over Gardenista

EEN FESTIVAL VAN KMTP/GROEI & BLOEI

Gardenista is het jaarlijks terugkerend groenfestival in Nederland georganiseerd door de vereniging KMTP/Groei & Bloei; dé toonaangevende vereniging van tuin- en natuurliefhebbers. Zij zet zich in voor een groene samenleving zowel op lokaal als landelijk niveau. Zo is KMTP/Groei & Bloei als landelijk grootste tuinvereniging een voortrekker als het gaat om het vergroenen van het particulier tuinbezit. De leden van Groei & Bloei leveren daarin een grote bijdrage. Door in te spelen op nieuwe maatschappelijke trends in de keten wil de KMTP/Groei & Bloei jaarlijks (nieuw) publiek trekken.

Het festival neemt hierin een bijzondere plaats in. Gedurende 5 dagen inspireert Gardenista liefhebbers van tuinen, bloemen natuur of groene lifestyle en laat een breed publiek (ook kinderen!) kennismaken met tuinieren, bloemschikken, gezond eten en duurzaamheid. Het organiseren van een jaarlijks groenfestival, Gardenista, is een aanvulling op afdelingsactiviteiten en landelijke activiteiten: het Open Tuinenweekend, regionale bloemschikwedstrijden, de Nationale Tuinweek en de uitgave van het maandblad GROEI & BLOEI. Met de grote internationale tuinfestivals als inspiratiebron wil Gardenista jaarlijks tussen de 20 en 50 duizend bezoekers trekken.

De missie van Gardenista? Iedere bezoeker verlaat het festival groener…

MEER OVER KMTP/GROEI & BLOEI

De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde is opgericht in 1872 en viert volgend jaar dus haar 150 jubileum. De beschermvrouwe is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Het bijzondere van deze vereniging is dat zij altijd een mix van liefhebbers en beroepsmensen is geweest. Tegenwoordig zijn de liefhebbers en tuinbezitters in de meerderheid.
De vereniging telt zo’n 30.000 leden in Nederland en Vlaanderen. Er zijn 130 actieve afdelingen die voor zowel leden als niet-leden jaarrond activiteiten organiseren op het gebied van (moes-)tuinieren, kweken van planten en bloemschikken.

De website van Groei & Bloei geeft bezoekers informatie over beplanting, tuininrichting en tuinonderhoud. Maandelijks bereikt de website ca 150.000 unieke bezoekers en met gemiddeld 360.000 pageviews biedt het volop informatie en inspiratie van de leukste groenvereniging van Nederland. Groei & Bloei stuurt elke maand een digitale nieuwsbrief naar 48.000 (opt-in) adressen en is zeer actief op Facebook en andere sociale media.
Meer informatie vind je op de website: www.groei.nl

In het kort; bereikcijfers KMTP/Groei & Bloei

  • Magazine: 246.000 lezers (NPM 2020-III)
  • Website: 150.000 unieke bezoekers per maand
  • Nieuwsbrief: 48.000 abonnees
  • Facebook: 17.000 fans
  • Instagram: 8.000 volgers
foto: bron Alpha Communications

Team Gardenista

Frits Hoogers

Projectleider

Wilma Walenberg

Lid landelijk bestuur

Paul Koopman-Nijmeijer

Coördinator Financiën

Monique Hulshoff

Coördinator Marketing en Communicatie

Jacqueline de Wit

Coördinator Cultuur en Educatie

Ivonne Kapelle

Coördinator Logistiek

Chris Jongeneel

Coördinator Competities

vacature

Secretariaat

Dinie Posthumus

Coördinator Vrijwilligers

Arjan de Putter

Duurzaamheid

Monique Schouten

Communicatie

Mariken Hooysma

Communicatie

Saskia Breebaart

Webmaster

Petra Klaver-Kouwen

Redactie

Simone Oosterwijk

Bloemschikcompetitie

Hélène Emmen

Bloemschikcompetitie

Francé van Kemenade

Bloemschikcompetitie

Jeanne van Alebeek

Bloemschikcompetitie

Marc Hellemons

Bloemschikcompetitie

Hilde Kol

Programma

Janne Ouwerkerk

Marjo Vreuls

Bloemschikworkshops

Ferieke Giethoorn

Postzegeltuintjes

Nico Rijnbeek

Kwekerscompetitie

Dick van Kleinwee

Kwekerscompetitie

Ben jij het volgende puzzelstukje?

Er zijn nog een aantal posities in ons team die ingevuld moeten worden. Kom jij ons helpen?

Festival vrijwilligers

Mede dankzij de inzet van meer dan 100 festivalvrijwilligers was de eerste editie van Gardenista in 2019 een groot succes. Festivalvrijwilligers zijn dus onmisbaar. Jij kunt je nu weer aanmelden om te komen helpen bij dit unieke groene festival.

Wat vragen wij van jou?
Bij de opbouw en de afbouw van het festival help je mee om het terrein in te richten of juist weer schoon op te leveren. Tijdens het festival zit je achter de kassa, ben je gastvrouw of gastheer of waak je over de aankopen van onze bezoekers. Dit is maar een greep uit de werkzaamheden. En dat allemaal op de fantastische buitenplaats Den Alerdinck die wordt omgetoverd tot een kleurrijk groen festivalterrein. Vrijwilligers die van ver komen en graag meerdere dagen willen helpen kunnen gebruik maken van overnachtingsmogelijkheden die Gardenista ter beschikking heeft.

Team Gardenista heeft er nu al ongelooflijk veel zin in en zorgt ervoor dat ook jullie een onvergetelijk Festival beleven.

Hier komt eerdaags het inschrijfformulier voor Gardenista 2022.

Ambassadeurs

Wiert Nieuman
Voormalig Hortulanus van de botanische tuinen van Utrecht

Er verandert wat in Nederland! Het is een eer om ambassadeur voor Gardenista te zijn. Jarenlang had ik, en met mij veel meer plantenliefhebbers, het gevoel dat we tegen de stroom in gingen, want wat was het jaren kommer en kwel met de interesse in tuinen. Een huis met een tuin werd een huis met een terras. Een enkele zieltogende plant in een pot was het enige groen dat je vaak zag. Maar het is aan het veranderen. Je kunt geen groentijdschrift openen of er staan workshops en cursussen in het groen in. Op tuinbeurzen en in parken zie je weer jonge ouders met kinderen en men heeft het niet meer over een ‘plantje voor de tuin’, maar men weet de naam van de plant! Het aantal tuinen dat in het seizoen opengesteld wordt voor het publiek wordt ieder jaar meer en krijgt ook een landelijke dekking. Dat doet een plantenliefhebber pur sang goed; daar word ik blij van. En wat denk je van moestuinieren, Dutch wave, voedselbos, prairieplanten: allemaal begrippen die de sfeer en ontwikkeling van het nieuwe tuinieren omschrijven. En nu Gardenista, een combinatie van kennis, creativiteit en kunst met het doel om al die ontluikende planten- en tuinenliefhebbers een kenniszetje in de rug te geven. Maar ook om deskundigen en het groenvak een podium geven om hun kennis over te brengen en de grote keus aan gewone en bijzondere planten te tonen. De tijd is rijp voor Gardenista. En… je telt niet meer mee in de tuinwereld als je in mei Gardenista niet hebt bezocht!! Wiert Nieuman

Cor van Gelderen
Eigenaar PlantenTuin Esveld Boskoop

Een inspirerend groen platform geven aan ons groene vak. Dat is de uitdaging die Gardenista op zich neemt. Dit nieuwe evenement geeft de ruimte aan ontwerpers, kwekers, hoveniers en bloemschikkers die onze wereld een stukje mooier willen maken. Als ontwerper en kweker ben ik dan ook blij dat ik mijn bijdrage kan leveren als voorzitter van de Gardenista Showtuin Jury. Die functie krijgt vanzelfsprekend pas echt glans als de ambitie wordt gerealiseerd die wij als jury hebben, namelijk een toonaangevend jaarlijks showtuinenfestival op de kaart te zetten. Samen met de getalenteerde ontwerpers, vakkundige hoveniers en de top kwekers die wij in Nederland hebben, is dit een haalbare ambitie. Mijn mede juryleden Jacqueline van der Kloet, Marlien van der Linden, Andrew Wilson, Iverna Zaalberg en ik hebben er nu al zin in! Aldus Cor van Gelderen in 2019.

Onze sponsoren in 2021

Onderstaande bedrijven leveren een bijdrage aan het realiseren van Gardenista met hun advies, diensten of materialen. Wij kunnen niet zonder hun hulp en voegen natuurlijk graag namen toe aan het rijtje. Helpt jouw bedrijf mee om dit festival nog bloemrijker te maken? Dat kan al met een bescheiden bijdrage en op veel verschillende manieren.  Neem contact op met Frits Hoogers via e-mail: hoogers(at)gardenista.nl.

Tuin den Alerdinck

Tuin den Alerdinck

Tuin den Alerdinck

Tuin den Alerdinck

Tuin den Alerdinck

Logistiek/Facilitair

Met dank aan

Veel foto’s die wij op deze site en in onze socials gebruiken zijn speciaal voor Gardenista vrijgegeven door Bob van den Berg, Henk Schuurman, Sharon van Eunen, Flowers Stylist& Photography, Photo King and Queen en anderen. De afbeeldingen van deze website mogen niet zonder toestemming worden doorgeplaatst.

Neem contact met ons op!

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten! Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.