Organisatie

Wie maken het mogelijk

Over Gardenista

EEN FESTIVAL VAN KMTP/GROEI & BLOEI
Gardenista is het jaarlijks terugkerend groenfestival in Nederland georganiseerd door de vereniging KMTP/Groei & Bloei; dé toonaangevende vereniging van tuin- en natuurliefhebbers. Zij zet zich in voor een groene samenleving zowel op lokaal als landelijk niveau. Zo is KMTP/Groei & Bloei als landelijk grootste tuinvereniging een voortrekker als het gaat om het vergroenen van het particulier tuinbezit. De leden van Groei & Bloei leveren daarin een grote bijdrage. Door in te spelen op nieuwe maatschappelijke trends in de keten wil de KMTP/Groei & Bloei jaarlijks (nieuw) publiek trekken.

Het festival neemt hierin een bijzondere plaats in. In 2019 en 2022 gedurende 5 dagen en vanaf 2023 gedurende 4 dagen inspireert Gardenista liefhebbers van tuinen, bloemen natuur of groene lifestyle en laat een breed publiek (ook kinderen!) kennismaken met tuinieren, bloemschikken, gezond eten en duurzaamheid. Het organiseren van een jaarlijks groenfestival, Gardenista, is een aanvulling op afdelingsactiviteiten en landelijke activiteiten: het Open Tuinenweekend, regionale bloemschikwedstrijden, de Nationale Tuinweek en de uitgave van het maandblad GROEI & BLOEI. Met de grote internationale tuinfestivals als inspiratiebron wil Gardenista jaarlijks tussen de 20 en 50 duizend bezoekers trekken.

De missie van Gardenista? Iedere bezoeker verlaat het festival groener…

MEER OVER KMTP/GROEI & BLOEI
De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde is opgericht in 1872 en viert dit jaar dus haar 150 jubileum. De beschermvrouwe is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Het bijzondere van deze vereniging is dat zij altijd een mix van liefhebbers en beroepsmensen is geweest. Tegenwoordig zijn de liefhebbers en tuinbezitters in de meerderheid.
De vereniging telt zo’n 30.000 leden in Nederland en Vlaanderen. Er zijn 130 actieve afdelingen die voor zowel leden als niet-leden jaarrond activiteiten organiseren op het gebied van (moes-)tuinieren, kweken van planten en bloemschikken.

De website van Groei & Bloei geeft bezoekers informatie over beplanting, tuininrichting en tuinonderhoud. Maandelijks bereikt de website ca 150.000 unieke bezoekers en met gemiddeld 360.000 pageviews biedt het volop informatie en inspiratie van de leukste groenvereniging van Nederland. Groei & Bloei stuurt elke maand een digitale nieuwsbrief naar 48.000 (opt-in) adressen en is zeer actief op Facebook en andere sociale media.
Meer informatie vind je op de website: www.groei.nl

In het kort; bereikcijfers KMTP/Groei & Bloei

Magazine: 246.000 lezers (NPM 2020-III)
Website: 150.000 unieke bezoekers per maand
Nieuwsbrief: 48.000 abonnees
Facebook: 17.000 fans
Instagram: 14.500 volgers

Team Gardenista 2022

Frits Hoogers

Projectleider

Wilma Walenberg

Lid landelijk bestuur

Paul Koopman-Nijmeijer

Financieel Coördinator

Monique Hulshoff

Marketing en Communicatie Coördinator

Jacqueline de Wit

Cultuur en Educatie Coördinator

Chris Jongeneel

Competitie Coördinator

Dinie Posthumus

Vrijwilligers Coördinator

Saskia Breebaart

Webmaster

Arjan de Putter

Duurzaamheid

Hilde Kol

Programma

Simone Oosterwijk

Team Bloem

Hélène Emmen

Team Bloem

Francé van Kemenade

Team Bloem

Jeanne van Alebeek

Team Bloem

Marjo Vreuls

Team Bloem

Marc Hellemons

Team Bloem

Petra Klaver-Kouwen

Redactie

Ferieke Giethoorn

Team tuintjes

Nico Rijnbeek

Team Kwekers

Dick van Kleinwee

Team Kwekers

Team Gardenista 2023

Wil jij ons helpen met Gardenista 2023 en ons team komen versterken?

Kijk op onze vacaturepagina naar wie we nog op zoek zijn.

Vrijwilligers

Mede dankzij de inzet van meer dan 100 festivalvrijwilligers waren de eerste editie in 2019 en de tweede editie in 2022 een groot succes. Festivalvrijwilligers zijn dus onmisbaar.

Wat vragen wij van jou?
Bij de op- en afbouw van het festival help je mee om het terrein in te richten of juist weer schoon op te leveren. Tijdens het festival zit je achter de kassa, ben je parkeerbeheerder, gastvrouw/heer bij de info-stand of waak je over de aankopen van onze bezoekers in de plantencreche. Dit is maar een greep uit de werkzaamheden. En dat allemaal op de fantastische buitenplaats Den Alerdinck die wordt omgetoverd tot een kleurrijk groen festivalterrein. Vrijwilligers die van ver komen en graag meerdere dagen willen helpen kunnen we informeren over overnachtingsmogelijkheden in de buurt.

Team Gardenista heeft er nu al ongelooflijk veel zin in en zorgt ervoor dat ook jullie een onvergetelijk festival beleven.

Ambassadeurs

Lodewijk Hoekstra
Oprichter NL Greenlabel en tv-man

In 2019 was Lodewijk Hoekstra al ambassadeur van Gardenista en in 2022 is hij dat uiteraard weer. De oprichter van NL Greenlabel en tv-tuinman met het groene hart draagt met zijn passie voor vergroenen van Nederland de waarden uit die Gardenista onderschrijft. Samen maken we er een geweldig festival van.

Cor van Gelderen
Eigenaar Plantentuin Esveld Boskoop

Een inspirerend groen platform geven aan ons groene vak. Dat is de uitdaging die Gardenista op zich neemt. Dit nieuwe evenement geeft de ruimte aan ontwerpers, kwekers, hoveniers en bloemschikkers die onze wereld een stukje mooier willen maken. Als ontwerper en kweker ben ik dan ook blij dat ik mijn bijdrage kan leveren als voorzitter van de Gardenista Showtuin Jury. Die functie krijgt vanzelfsprekend pas echt glans als de ambitie wordt gerealiseerd die wij als jury hebben, namelijk een toonaangevend jaarlijks showtuinenfestival op de kaart te zetten. Samen met de getalenteerde ontwerpers, vakkundige hoveniers en de top kwekers die wij in Nederland hebben, is dit een haalbare ambitie. Mijn mede juryleden Jacqueline van der Kloet, Marlien van der Linden, Andrew Wilson, Iverna Zaalberg en ik hebben er nu al zin in! Aldus Cor van Gelderen in 2019.

Onze partners

Stokvis Content – Landelijke mediapartner
Stokvis Content, producent van onder andere De Grote Tuinverbouwing op SBS6, Lodewijks Groene Geluk, Lodewijks Droomtuinen op RTL4 en natuurseries Baardmannetjes, Professors op Pad en Alleen op een Eiland voor Omroep MAX, is mediapartner van Gardenista. Stokvis Content inspireert met haar populaire tv-programma’s kijkers op het gebied van tuinieren en genieten van het buitenleven. Met wekelijks gemiddeld 600.000 kijkers op tv en 160k fans op social media biedt Stokvis Content een landelijk platform voor Gardenista.

Ecoplant
Deze kleine ‘energiefabriekjes’ kunnen zelf zonne-energie opwekken en opslaan. De Ecoplant, die het uiterlijk van een bloem heeft, kan genoeg stroom opwekken om elektrische auto’s op te laden en een 4-persoonshuishouden van elektriciteit te voorzien.
De Ecoplant wordt wakker met zijn solar bladen naar het oosten en beweegt gedurende de dag mee met de zon. En als het donker wordt? Dan draait hij automatisch weer terug.

Smithers-Oasis
Smithers-Oasis is de producent van het alom bekende groene Oasis steekschuim. Tijdens Gardenista is er volop aandacht voor hun nieuwe product, OASIS® TerraBrick® Floral Media, een nieuw bio steekschuim. Een product dat na gebruik met de uitgebloeide bloemen zo de compost of GFT in kan. Met dit nieuwe product wordt gewerkt tijdens het festival en het is te koop bij de bloemschiktent.
Ook zijn de vertrouwde blokken oasis per doos te koop tegen een scherpe prijs, zodat bloemschikkers nadat ze inspiratie hebben opgedaan, thuis aan de slag kunnen!

Hornbach
Van uit de kluiten gegroeide coniferen tot depressief pampasgras. Een om zich heen grijpende hedera en een ingedroogde lavendel. De hele winter er niet één keer naar omgekeken maar lekker op de bank zitten als geen ander. We kennen er vast allemaal wel één. Die tuin kwam mooi niet aan bod. Maar het is tijd voor verandering! Want het is heel simpel: die conifeer, dat pampasgras, die hedera en lavendel trekken het simpelweg niet meer. Jouw tuin heeft liefde nodig!
Kun jij wel wat advies gebruiken wat betreft het onderhoud van jouw tuin? Wil jij weten wat jij kunt doen aan biodiversiteit? Hoe jij jouw tuin duurzaam kunt maken of een sedumdak aanlegt?
Kijk op hornbach.nl voor meer informatie of bezoek één van onze vestigingen. Onze adviseurs helpen je graag.

Ticketcrew
Ticketcrew is het full service ticketbureau dat Gardenista ondersteunt bij de ticketverkoop en de kassasystemen. Ticketcrew coördineert de kaartverkoop van A tot Z.

JansenWijhe
JansenWijhe is een begrip in de regio Zwolle voor o.a. grondverzet en groenrecycling. Tijdens Gardenista wordt een deel van de infrastuctuur verzorgd door JansenWijhe.

TCR
TCR–Raalte is onze partner in het vervoer van de bezoekers per pendelbus van en naar station Heino.

OziPrint
OziPrint regelt diverse producten voor Gardenista, zoals bestickering van de  bewegwijzering, polo’s en grote spandoeken voor langs de weg.

Den Alerdinck
Gardenista vindt plaats op de prachtige historische buitenplaats Den Alerdinck vlakbij Zwolle. Een prachtige locatie met moderne faciliteiten voor vergaderen, overnachten in een van de vier luxe vakantiehuizen, trouwerij of een evenement.

Sponsoren 2022

Onderstaande bedrijven leveren een bijdrage aan het realiseren van Gardenista met hun advies, diensten of materialen. Wij kunnen niet zonder hun hulp en voegen natuurlijk graag namen toe aan het rijtje. Helpt jouw bedrijf mee om dit festival nog bloemrijker te maken? Dat kan al met een bescheiden bijdrage en op veel verschillende manieren.

Kwekerijen op divers gebied dragen Gardenista een warm groen hart toe en leveren bloemen en planten voor onderdelen van het festival.

Sponsoren van de, door onze professionele arrangeurs samen met studenten en Groei & Bloei bloemschikkers, gebruikte bloemen in de bloemarrangementen op het terrein zijn:

Ook wordt een grote plantenwaaier gerealiseerd waarin een zeer divers aanbod, wat Nederlandse kwekerijen bieden, wordt verwerkt. Kwekerijen die een bijdrage leveren zijn:

Sponsoren van de aanleg van de tuinen van Den Alerdinck:

Overige sponsoren:

Met dank aan

Veel foto’s die wij op deze site en in onze socials gebruiken zijn speciaal voor Gardenista vrijgegeven door Vincent Tollenaar, Bob van den Berg, Henk Schuurman, Sharon van Eunen, Flowers Stylist& Photography, Photo King and Queen en anderen. De afbeeldingen van deze website mogen niet zonder toestemming worden doorgeplaatst.

Neem contact met ons op

Er is besloten voorlopig geen nieuw Gardenista te organiseren. Daarom is het vrijwilligersteam dat zich bezig hield met de organisatie ontbonden. Er is dus ook niemand meer waarmee contact opgenomen kan worden.

Met algemene vragen kun je eventueel contact opnemen met Groei & Bloei: secretariaat@groei.nl.