Organisatie

Team Gardenista

Frits Hoogers

Projectleider

Wilma Walenberg

Coördinator competities

Paul Koopman-Nijmeijer

Financiën

Anneke Athmer

Festival coördinator

Mariken Hooysma

Secretariaat

Janne Ouwerkerk

Sponsorwerving

Hilde Kol

Programma

Sharon van Eunen

Bloemschikken

Nico Rijnbeek

Kwekerscompetitie

Saskia Breebaart

Webmaster

Petra Klaver-Kouwen

Redactie

Ferieke Giethoorn

Postzegeltuintjes

Simone Oosterwijk

Bloemschikcompetitie

Marjo Vreuls

Bloemschikworkshops

Visie en Missie

Visie

Gardenista is het groenfestival in Nederland georganiseerd door de vereniging KMTP/Groei & Bloei. Gardenista inspireert liefhebbers van tuinen, bloemen, natuur of groene lifestyle en laat ze kennismaken met de beleving van tuinieren, bloemschikken, gezond eten en de passie voor groen in het algemeen.
KMTP/Groei & Bloei is dé toonaangevende vereniging van tuin- en natuurliefhebbers. Zij zet zich in voor een groene samenleving zowel op lokaal als landelijk niveau. Het organiseren van een jaarlijks groenfestival, Gardenista, is een aanvulling op afdelingsactiviteiten en landelijke activiteiten: het Open Tuinenweekend, regionale bloemschikwedstrijden, de Nationale Tuinweek en de uitgave van het maandblad GROEI & BLOEI. Het werkterrein omvat de hele keten van liefhebbers tot professionals. Gardenista is hét festival in Nederland waar de hele keten samenkomt. Door in te spelen op nieuwe maatschappelijke trends in de keten wil de KMTP/Groei & Bloei jaarlijks (nieuw) publiek trekken.
KMTP/Groei & Bloei is als landelijk grootste tuinvereniging een voortrekker als het gaat om het vergroenen van het particulier tuinbezit. De leden van Groei & Bloei leveren daarin een grote bijdrage. Met het groenfestival Gardenista draagt de KMTP/Groei & Bloei bij aan het vergroenen van Nederland.
Het groenfestival Gardenista vindt jaarlijks in de maand mei plaats in een omgeving die past bij wat Gardenista wil uitstralen en zal tussen de 20 en 50 duizend bezoekers trekken en uitgroeien tot een bekend en goed bezocht internationaal groenfestival.

Missie

Gardenista richt zich op het grote publiek: liefhebbers van tuinieren, groen, een groene lifestyle en gezond leven. De bezoeker is geïnspireerd en gemobiliseerd om in zijn eigen leefomgeving aan de slag te gaan om natuur te waarderen en realiseren. Iedere bezoeker van Gardenista verlaat het festival groener.

Lees verder

Een Festival van KMTP/Groei & Bloei

De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde is al een heel oude vereniging. Opgericht in 1872, dus bijna 150 jaar oud. De beschermvrouwe is HKH Prinses Beatrix. Het bijzondere van deze vereniging is dat zij altijd een mix van liefhebbers en beroepsmensen is geweest. Tegenwoordig zijn de liefhebbers en tuinbezitters in de meerderheid.
De oorspronkelijk Nederlandsche Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde, bij het 50-jarig jubileum het predicaat ‘Koninklijk’ gekregen, en een jaar of 20 geleden officieel ‘/Groei & Bloei’ achter de statutaire naam. De vereniging telt zo’n 30.000 leden in Nederland en Vlaanderen. Er zijn ongeveer 125 actieve afdelingen die voor zowel leden als niet-leden jaarrond activiteiten organiseren op het gebied van (moes-)tuinieren, kweken van planten en bloemschikken.

De vereniging is opgericht in augustus 1872 door 32 sympathisanten in Den Haag. Het was een enthousiaste groep mensen want in 1874 waren er al 24 afdelingen met 252 leden. Ook werd er 1n 1878 al een oproep gedaan voor een rijkstuinbouwschool, maar daarop moest nog wel 20 jaar gewacht worden. 

De naam van het blad van de vereniging is Groei & Bloei. Het blad is zo succesvol dat de vereniging KMTP nu de naam van het blad Groei & Bloei hanteert. Voor de start van het tijdschrift Groei & Bloei publiceerde de vereniging een soort advertentieblad met een paar artikelen erin. Om te weten wat er speelde in de tuinaanleg en onderhoud was het lidmaatschap van de KMTP belangrijk.
Jasker Kamp is sinds 2017 hoofdredacteur van het magazine. Onder zijn leiding zijn zowel het aantal adverteerders als de belangstelling vanuit de groene sector verder gegroeid. Groei & Bloei is bij verre het meest gelezen groene magazine in Nederland en Vlaanderen. Leden van de vereniging ontvangen het magazine als deel van hun lidmaatschap, en verder wordt het op een groot aantal plaatsen in winkels, supermarkten en kiosken aangeboden én gekocht.

foto: bron Alpha Communications

Het magazine Groei & Bloei is het meest geraadpleegde tuinplatform van Nederland en België. Inspiratie voor hen die verzot zijn op tuinieren. Startpunt voor hen die heel graag
willen beginnen maar nog niet precies weten hoe. Antwoord op de vragen van degenen met groene vingers die even niet meer weten hoe ze verder moeten. Genot voor dromers die even lekker willen verdwijnen in mooie tuinen. Aanjager van vernieuwing. Ambassadeur van plant en dier. Autoriteit. Groei & Bloei is het allemaal en meer. Al meer dan zestig jaar. Voor vrouw en man, jong en oud. En met succes, want Groei & Bloei is met een bereik van bijna 300.000 enthousiaste groenlingen al meer dan zes decennia het grootste en meest geraadpleegde tuinplatform van Nederland en België. Vaak gehoord: ‘Als Groei & Bloei het zegt, dan is het waar.’

Facts & figures

  • Frequentie: 10x per jaar
  • Verspreide oplage: 43.138 (NOM 2018 Q2 t/m 2019 Q1)
  • Bereikcijfers magazine: 264.000 lezers (NPM 2019-II)
  • Website: 130.000 unieke bezoekers per maand, digitale nieuwsbrief: 40.000 abonnees, Facebook: 17.000 fans, Twitter: 3.700 volgers.

Aanbeveling

Gardenista Dat omarmen we natuurlijk! In de Tuinen van Appeltern zoeken we al vanaf het prille begin de samen werking met gepassioneerde tuin- en groenvrienden. Er is nog zoveel te doen in onze Tuinwereld dat we elkaar gewoon nodig hebben om echt iets te bereiken. Teveel mensen hebben nog geen optimale band met hun tuin, velen hebben zelfs nog nooit het goede tuingevoel genoten. Dat is jammer want een tuin kan je leven wel degelijk verrijken. Bovendien ontstaat er vanuit dat juiste tuingevoel een mooiere wereld voor ons allemaal. Het initiatief vanuit Groei&Bloei en de KMTP voor het nieuwe tuinevent Gardenista juichen we dan ook van harte toe. De plannen en locatie spreken nu al volop tot de verbeelding. Het gaat zeker veel mensen boeien en inspireren. Geweldig ook dat we als Tuinen van Appeltern een stukje mogen bijdragen.

Ben van Ooijen Directeur Tuinen van Appeltern.

Ik was zeer onder de indruk van de gekozen locatie voor Gardenista en voor de kennis en kunde binnen de organisatie om de planten en tuinieren centraal te stellen tijdens dit evenement. Bovenal was ik onder de indruk van de aanpak en de passie die er is voor horticultuur die Gardenista zeker tot een succes zal maken.

Als de leden van de vereniging, Gardenista van het begin af aan zullen ondersteunen zal dit een positief effect hebben op de inzet van de professionele groenmarkt. Gardenista kan op deze manier de niet ervaren tuiniers, enthousiasmeren en informatie delen omtrent tuinieren en planten.

Dit tuinevenement heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot een prachtig platform. De samenwerking met Arthur en Alexandra is van onschatbare waarde.

Gary Graham (Bloom in the Park – Dublin)

‘Wij als Oogenlust hebben altijd de ontwikkelingen in de bloemsierkunst ondersteund.
Onze doelstelling was en is bloemist is een professie, een ambacht. Wat niet stil mag blijven staan.
Daarom werk ik graag mee aan elk initiatief wat potentie heeft, zo ook hier.’

Marcel en Monique van Dijk

Ambassadeur

Wiert Nieuman

Voormalig Hortulanus van de botanische tuinen van Utrecht

Er verandert wat in Nederland! Het is een eer om ambassadeur voor Gardenista te zijn. Jarenlang had ik, en met mij veel meer plantenliefhebbers, het gevoel dat we tegen de stroom in gingen, want wat was het jaren kommer en kwel met de interesse in tuinen. Een huis met een tuin werd een huis met een terras. Een enkele zieltogende plant in een pot was het enige groen dat je vaak zag. Maar het is aan het veranderen. Je kunt geen groentijdschrift openen of er staan workshops en cursussen in het groen in. Op tuinbeurzen en in parken zie je weer jonge ouders met kinderen en men heeft het niet meer over een ‘plantje voor de tuin’, maar men weet de naam van de plant! Het aantal tuinen dat in het seizoen opengesteld wordt voor het publiek wordt ieder jaar meer en krijgt ook een landelijke dekking. Dat doet een plantenliefhebber pur sang goed; daar word ik blij van. En wat denk je van moestuinieren, Dutch wave, voedselbos, prairieplanten: allemaal begrippen die de sfeer en ontwikkeling van het nieuwe tuinieren omschrijven. En nu Gardenista, een combinatie van kennis, creativiteit en kunst met het doel om al die ontluikende planten- en tuinenliefhebbers een kenniszetje in de rug te geven. Maar ook om deskundigen en het groenvak een podium geven om hun kennis over te brengen en de grote keus aan gewone en bijzondere planten te tonen. De tijd is rijp voor Gardenista. En… je telt niet meer mee in de tuinwereld als je in mei Gardenista niet hebt bezocht!! Wiert Nieuman

Cor van Gelderen

Eigenaar PlantenTuin Esveld Boskoop

Een inspirerend groen platform geven aan ons groene vak. Dat is de uitdaging die Gardenista op zich neemt. Dit nieuwe evenement geeft de ruimte aan ontwerpers, kwekers, hoveniers en bloemschikkers die onze wereld een stukje mooier willen maken. Als ontwerper en kweker ben ik dan ook blij dat ik mijn bijdrage kan leveren als voorzitter van de Gardenista Showtuin Jury. Die functie krijgt vanzelfsprekend pas echt glans als de ambitie wordt gerealiseerd die wij als jury hebben, namelijk een toonaangevend jaarlijks showtuinenfestival op de kaart te zetten. Samen met de getalenteerde ontwerpers, vakkundige hoveniers en de top kwekers die wij in Nederland hebben, is dit een haalbare ambitie. Mijn mede juryleden Jacqueline van der Kloet, Marlien van der Linden, Andrew Wilson, Iverna Zaalberg en ik hebben er nu al zin in! Aldus Cor van Gelderen in 2019.

Met dank aan

Heel veel foto’s die wij op deze site en op onze socials gebruiken zijn speciaal voor Gardenista vrijgegeven door Bob van den Berg, Henk Schuurman, Sharon van Eunen, Flowers Stylist& Photography en anderen. De afbeeldingen van deze website mogen niet zonder toestemming worden doorgeplaatst.

Onze sponsoren en partners in 2021

Onderstaande bedrijven hebben door het leveren van advies, diensten of materialen een bijdrage geleverd aan het realiseren van Gardenista. Wij willen ze dan ook graag op deze plaats gaan noemen.

Tuin den Alerdinck

Tuin den Alerdinck

Tuin den Alerdinck

Tuin den Alerdinck

Tuin den Alerdinck

TCR in Raalte is onze duurzame partner die de verbinding tussen het station Heino en het terrein van Gardenista verzorgd. Hierdoor wordt het voor de bezoekers mogelijk om gemakkelijk en comfortabel met openbaar vervoer tot voor de deur bij Gardenista te komen.

Ecoplant zorgt voor groene energie op Gardenista. Met de zonne-energie die de ‘Ecoplant’ opwekt, kunnen bezoekers van Gardenista hun elektrische fiets of auto opladen. Een tweede ‘plant’ levert groene stroom. Een perfecte match voor het duurzame groenfestival Gardenista!

Laat een bericht achter

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten! Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.