Jury showtuinen

Vijfde generatie boomkweker Cor van Gelderen, eigenaar van PlantenTuin Esveld, is een echte plantenman. Zijn brede kennis op het gebied van tuinplanten vertaalt zich niet alleen in boeken en lezingen, maar steeds nadrukkelijker ook in tuinontwerpen waarin de beplanting een leidende rol heeft.
PlantenTuin Esveld is toonaangevend op het gebied van houtige gewassen. Bekend zijn onder meer de enorme esdoorn en hortensiaverzameling. Over deze twee onderwerpen heeft Cor van Gelderen dan ook gespecialiseerde boeken geschreven. ‘Schaduwplanten’ en ‘Leve de herfsttuin’, zijn laatste twee titels gaan wat breder en zijn meer een weerslag van zijn ervaring als ontwerper met planten in de tuin. Binnen afzienbare tijd verschijnt een nieuw boek van zijn hand waarin zijn visie op tuinontwerpen en beplantingen wordt uitgediept.
Als jurylid van Bloom in the Park, het jaarlijkse tuinevenement in Dublin, als lid van de keuringscommissie van de RHS en de KvBC, heeft hij ruime ervaring opgedaan in het beoordelen van showtuinen en beplantingen.

Sinds het begin van haar studie voor tuin- en landschapsarchitect is Jacqueline van der Kloet altijd gefascineerd geweest door planten en de mogelijke onderlinge combinaties daarvan. Aanvankelijk werkte zij veel met combinaties van vaste planten en heesters maar toen begin jaren ’90, door een gelukkig toeval, de voorjaarsbloembollen op haar pad kwamen, raakte zij daardoor gefascineerd. Sinds dat moment heeft zij voortdurend geëxperimenteerd met voorjaarsbollen in haar eigen tuin, ‘De Theetuin’ in Weesp. En het is niet voor niets dat het ‘Bloembollenfestijn’, jaarlijks in het derde weekend van april, een van de belangrijkste evenementen van het jaar in deze tuin is.
Jacqueline is uitgegroeid tot een echte specialist op het gebied van combinaties van voorjaarsbloembollen en dan gaat het om combinaties van bollen onderling, maar ook van bollen met vaste planten, siergrassen, bodembedekkers en heesters. Inmiddels heeft zij vele projecten waarin voorjaarsbloembollen een hoofdrol spelen op haar naam staan, zowel in binnen- als buitenland, waaronder de Keukenhof, de Efteling en Artis Zoo in Nederland, Schloss Ippenburg, het Gräflicher Park in Bad Driburg en de Botanischer Garten van Gütersloh in Duitsland, de Lurie Garden in Chicago en Battery Park in New York in de Verenigde Staten en in Japan een stadsparkje in Yokohama ( Shinko Central Square) en het themapark Huis Ten Bosch in Nagasaki.
Jacqueline van der Kloet heeft meerdere boeken geschreven waarin combinaties van planten en/ of bloembollen centraal staan. Verkrijgbaar zijn nog:
Tuinen van Nu ( ISBN 9 789462 500099)
Kleur je Tuin ( ISBN 9 789462 500167)
Colour your Garden ( ISBN 9 789462 501768), alle drie van Forte Uitgevers BV in Baarn.
www.jacquelinevanderkloet.nl

Wat ik, Marlien van der Linden, zo al gedaan heb in mijn groene carrière:
– Rijks Middelbare Tuinbouwschool vakrichtingen Boomteelt en Aanleg&Onderhoud
– Bloemschikcursussen bij Aad van Uffelen en Hanneke Maassen
– Bloemschiklessen gegeven voor het Ministerie van Landbouw in Shanghai.
– Tentoonstellingen opgebouwd voor Flora Nova, Plantarium, Ministerie van Landbouw Den Haag en Floriade 2002
– Beplantingsadviseur met als specialiteit vaste planten bij Plantentuin Esveld, Boskoop
– Organisator en leider van verschillende tuinreizen in binnen- en buitenland.

Iverna Zaalberg

Liefde voor natuur ontstond In mijn kinderjaren. Het belang van natuurbeleving drong dankzij persoonlijke groei in de loop der jaren meer en meer tot mij door. Een carrière switch kon niet uitblijven. In 2006 maakte ik van mijn passie mijn beroep als tuinontwerper. Mijn bedrijfsnaam NATUUR BIJ HUIS staat voor natuurbeleving bij huis.

Vol zelfvertrouwen, niet alleen kritisch op mijzelf maar ook op mijn omgeving, heb ik mede dankzij doorzettingsvermogen en overtuigingskracht intussen een aantal mooie referenties op mijn naam weten te zetten. Onlangs heeft een internationale vakjury één van mijn projecten uitgeroepen als winnaar van de ELCA Trend Award 2018.

Ik vind het een eer en beschouw het als een groot compliment dat ik nu zelf jurylid mag zijn.

Blijf op de hoogte!

Via onze social media houden wij je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Wil je meer weten? Vul het onderstaande contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!