Duurzaam

Het doel is om Gardenista een duurzaam festival te laten zijn. De bezoekers en de exposanten hebben allen op een of andere manier een duurzaamheid streven. Gemeenschappelijk hebben zij in elk geval het streven om tuinen zo groen mogelijk in te richten en daarmee bij te dragen aan een grotere biodiversiteit, watermanagement en hittestress in het licht van de klimaatveranderingen.

We willen iedereen, van jong tot oud en met name de alreeds tuinierende mensen, maar we proberen ook de ‘groentjes’ aan te spreken en te informeren zodat iedereen zijn keus kan maken in de bijdrage voor meer duurzaamheid.

Duurzaamheid is een centraal thema in de groene sector. Een tuin-evenement als Gardenista wil daarom voor de bezoekers op verschillende manieren duurzaamheid benadrukken. Niet alleen naar de bezoekers toe zal duurzaamheid in de tuin centraal staan. Gardenista zelf zal als festival ook duurzaamheid op verschillende manieren doorvoeren zodat wij, op termijn, met recht kunnen zeggen dat wij het meest duurzame tuin-evenement van Nederland zijn.

Natuurlijk begrijpt de organisatie van Gardenista best dat het eerste jaar niet alles groen zal zijn wat de klok slaat. Alle inzendingen, deelnemers, locatie en catering worden getoetst op dit thema waarna zij hun tips en tops geven.

Duurzaamheid van Gardenista heeft drie pijlers:

  • Duurzaamheid tav de Vergunning,
  • Duurzaamheid van het Gardenista evenement en
  • Duurzaamheid in de tuin.

Dat is niet alleen heel leuk, maar voor iedereen heel leerzaam. Zo ga je niet alleen groener maar ook veel bewuster om met wat de aarde ons geeft! Laten we daar vooral lief voor zijn…

We gebruiken de Schijf van 7 topics zoals Arjan van Boekel de 7 principes voor een duurzame tuin beschreef. Hierin vind je de criteria waarop getoetst wordt.

Duurzaamheid tijdens Gardenista

TCR in Raalte is onze duurzame partner die de verbinding tussen het station Heino en het terrein van Gardenista verzorgd. Hierdoor wordt het voor de bezoekers mogelijk om gemakkelijk en comfortabel met openbaar vervoer tot voor de deur bij Gardenista te komen.

Op het hoofdkantoor van TCR liggen maar liefst 165 zonnepanelen dat het kantoor en een deel elektrische auto’s van stroom voorziet. Er rijden 12 elektrische auto’s en ruim 100 voertuigen op groengas (CNG), daarnaast heeft TCR bij hun locatie in Deventer een eigen groengas tankstation.
Helaas is de touringcarbranche nog niet zo ver dat touringcars elektrisch worden aangedreven, dit door de zeer beperkte actieradius. Wel zijn de meeste van hun touringcars uitgerust met AdBlue en een euro 6 motor, deze voldoen aan de hoogste emissie eisen en zijn vandaag de dag super schoon.