Deelname competities

Dit jaar zijn er wederom 4 competities waar je met jouw kennis, kunde en enthousiasme aan deel kunt nemen. De competitie bloemschikken, inspiratietuinen, kwekerscompetities en de postzegeltuintjescompetities.

De meeste competities worden beoordeeld door een vakkundige jury. Ook dit jaar is er de publieksprijs: de bezoeker kan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete postzegeltuin, bloemarrangement en plant.

Hieronder vind je de verschillende competities. Aanmelden kan door het desbetreffende inschrijfformulier in te vullen.

Competitie Bloemschikken

Vanzelfsprekend keert de competitie bloemschikken tijdens Gardenista 2023 terug. We dagen iedereen die een verhaal kan vertellen met plantaardige en niet plantaardige materialen uit een bijzonder arrangement te maken.

Je kunt aan deze open competitie deelnemen als student, amateur of professional. Zo kan iedereen zich vanuit zijn/haar kennis, ervaring en passie tijdens het festival laten zien. De prachtige arrangementen worden live gemaakt op de woensdag en donderdag tijdens het festival!
Een vakbekwame jury beoordeelt jouw werkstuk. En nieuw dit jaar is dat ook het publiek meestemt over je creatie. Uit elke categorie worden 3 winnaars bekend gemaakt die het tegen elkaar opnemen voor de eerste prijs.

De hoofdprijs…. een artikel in het maandblad Groei & Bloei!

Ben je de winnaar binnen jouw categorie? Dan wacht jou de titel ‘bloemstylist Gardenista 2023’ en natuurlijk veel publiciteit! Want samen met je mede-winnaars mag je in oktober een kerstarrangement maken in het prachtige Koetshuis van Den Alerdinck. Het maandblad Groei & Bloei maakt hiervan een sfeervolle reportage voor het decembernummer van het magazine.

Om deel te nemen aan deze competitie vragen we je om je bij aanmelding te presenteren middels minimaal twee en maximaal vijf foto’s van bloemwerken waar je trots op bent. Het insturen van deze foto’s vindt plaats middels het inschrijfformulier.
Wil je meer weten kijk dan naar het competitiereglement of stuur ons een mail: bloemschikken(at)gardenista.nl

Reacties van oud deelnemers

Het leuke van meedoen aan een wedstrijd is dat je optimaal je creativiteit kunt laten gaan. Vaak maak je dingen die heel anders zijn dan in je dagelijkse werk. Je kunt veel langer nadenken over het thema, je kunt dingen uitproberen en uiteindelijk iets heel tofs en creatiefs neerzetten. Daarbij is het ook nog eens erg leuk om te zien wat je mede kandidaten gemaakt hebben en hoe zij het thema hebben bekeken, en ook daar leer je weer van en raak je weer geïnspireerd door.

Joyce Brueren

winnaar professionals Gardenista 2019

In 2019 heb ik mee gedaan aan het Gardenista event. Mijn ervaring met Gardenista is echt super! Een prachtige locatie waar het event gehouden werd, verder was het ook zeer inspirerend om te kijken wat er allemaal nog meer te zien was. Het was niet alleen een wedstrijd, maar ook een bijeenkomst voor kwekers en andere bedrijven. Wil je inspiratie om je tuin te veranderen of juist speciale planten kopen; dit kan bij het Gardenista event!
De wedstrijd zelf is er goed geregeld, voorafgaande duidelijke informatie over hoe, wat, wanneer en waar. Wanneer we onze werkstukken mochten brengen ging dit vloeiend en vlot. Ter plaatse kon je dingen nog afwerken; dit vond ik zelf heel erg fijn!. Ik ben éérste geworden en om te bewijzen dat ik degene ben die het stuk heeft gemaakt, mocht ik dus op de zondag nog een keer strijden tegen de nummers 2 en 3 op het podium voor publiek. En ook nu was ik weer eerste geworden. Als prijs kreeg ik een interview met de Groei & Bloei, dit is een vaktijdschrift. Ook mocht ik met Marcel van Dijk (Oogenlust in Eersel) een dagje mee lopen. Dit was echt een super ervaring.
Nu een jaar verder werk ik ondertussen bij Oogenlust en weten al veel meer mensen wie ik ben en wat ik doe! Gardenista is dus een echte aanrader om aan mee te doen!

Paulien Beekwilder

winnaar studenten Gardenista 2019

Postzegeltuintjescompetitie

De postzegeltuintjescompetitie viel in 2022 erg in de smaak, dus daar gaan we vervolg aan geven in 2023. Met een maximum van 10m2 bieden deze tuinen op ‘postzegelformaat’ aansprekende voorbeelden voor festivalbezoekers. Enthousiaste tuiniers, tuinclubs, afdelingen van de vereniging, ontwerpers in de dop, professionals (al dan niet in opleiding), krijgen de gelegenheid om hu hun tuinidee op kleine schaal te laten zien en vormen zo een bron van inspiratie voor de thuistuinierder.

De uitdaging…
Binnen het centrale thema van het festival ‘Gezond groen’ nodigen we je uit om een origineel, makkelijk navolgbaar, kunstig, kleurig, bloemrijk ontwerp te maken, zelf aan te leggen en te showen op Gardenista. Met natuurlijk een groen en duurzaam karakter. Je kunt dat bijvoorbeeld doen met bestaande materialen. Wat heb je voor handen aan planten en harde materialen? Hoe ontwerp je met wat je al hebt? Kun jij van ‘afdankertjes en krijgertjes’ een geheel nieuw ontwerp tot leven brengen? Als jou dat lukt druk je de kosten van aanleg enorm en dient het ter inspiratie voor het publiek.

Er is plaats voor in totaal ± 25 tuintjes. Inschrijven kan individueel, als groepje of via je opleiding.

Hoe doe je mee?
Binnenkort kun je je aanmelden.

Je kunt al wel vast beginnen met de voorbereiding van de volgende documenten:

  • 1 aangezichtsschets op A3 formaat, schaal 1:50
  • 1 ontwerpschets op A3 formaat, schaal 1:50
  • een korte omschrijving van het idee achter de tuin op A4 formaat
  • een concreet werkplan op A4 formaat
  • een globaal overzicht van de gebruikte materialen op A4 formaat
  • een leuke foto van jezelf, je groep of je bedrijf

We informeren je binnen 2 weken na aamelding of jouw ideeën gehonoreerd worden met het aanleggen van een echt tuintje waarna je verdere informatie ontvangt. Jouw bijdrage kan ook gelden als een stage in je opleiding.

Kwekerscompetitie

Als kweker ben je natuurlijk trots op de door jou gekweekte planten. Hoe leuk is het als dat ook gezien wordt. Door vakgenoten, maar zeker ook door de eindgebruiker: de consument. Alle professionele plantenkwekers én hobbykwekers worden daarom uitgenodigd mee te doen aan de kwekerscompetitie van Gardenista voor de mooiste en de best gekweekte plant. Die plant wint dan de Gouden Gardenista Trofee! Natuurlijk is er ook een prijs voor de 2e en 3e beste plant.

Artikel in Groei & Bloei
De winnaar krijgt natuurlijk de eer en een mooie trofee, mar de mogelijkheid om met een artikel in het tijdschrift Groei & Bloei te komen om de winnende plant en de kwekerij of tuin te laten zien aan een groot publiek. Als dat geen mooie promotie is…

Hoe doe je mee?
Je schrijft je in via het online inschrijfformulier. Deze komt t.z.t. online.

Deelname is gratis. Zowel hobbykwekers als professionals kunnen zich voor de competitie inschrijven. Lees voor verdere informatie ook het competitiereglement.

Bron: Photo King and Queen

Inspiratietuinen Competitie

Inspiratietuinen tijdens het festival zorgen voor een aangename groene verrassing! Ze laten de bezoeker zien welke ongekende mogelijkheden een tuin heeft; in schoonheid en variëteit, in duurzaamheid, waterberging en niet te vergeten in leefplezier. De tuinen prikkelen een zintuiglijke buitenervaring. Er kan een thema uitgewerkt worden als spelen of buitenruimtes die zijn gewijd aan het vergroten van het bewustzijn van belangrijke sociale, economische, humanitaire of milieu gerelateerde zaken.
Inspiratietuinen vormen geen decor waar je alleen maar naar kijkt… ze bieden je een fijne en positieve belevenis.

De uitdaging
Gardenista nodigt alle professionals van harte uit om een uitdagend ontwerp te maken en die samen aan te leggen. Een tuin die de festivalbezoeker inspireert, verrast en een mooie inkijk geeft in het vergroenen van Nederland.
Jouw team kan zich uiteraard maximaal profileren tijdens het festival. Zo kan de inspiratietuin gebruikt worden als ontmoetingsplek voor zakelijke afspraken. Of de samenwerking tussen diverse vakgebieden laten zien. Daarbij…. je presenteert jezelf op landelijk niveau en creëert een nieuw netwerk voor het uitbreiden van je portfolio. Met de 15.000 bezoekers die Gardenista verwacht, is het dus ook commercieel aantrekkelijk om deel te nemen.

foto: winnende inspiratietuin 2019 van
Arjan Boekel

Thema: ‘Gezond groen’
Als team ben je geheel vrij in het inrichten van je tuin zolang je het centrale thema ‘Gezond groen’ maar als uitgangspunt hanteert. Werken met bestaande materialen, ‘afdankertjes’ en ‘krijgertjes’ kost je niet de hoofdprijs en brengt de circulaire gedachte ultiem tot uitdrukking. Heb je bijvoorbeeld een groot tuinontwerp in de planning dit najaar? Breng een deel van je ontwerp tot leven tijdens Gardenista en gebruik de materialen vervolgens in je definitief ontwerp.

Je staat niet alleen voor dit avontuur! Voor het maken van contact met sponsoren is de organisatie bereid je met raad en daad te assisteren.

Ga met ons deze uitdaging aan!

Voor het maken van contact met sponsoren is de organisatie bereid je met raad en daad te assisteren. Je staat niet alleen voor dit avontuur!

Heb je interesse of vragen? Neem dan contact op met ons op via tuinen(at)gardenista.nl.