Deelname competities

Dit jaar zijn er maar liefst 4 competities waar je met jouw kennis, kunde en enthousiasme aan deel kunt nemen. De competitie bloemschikken en showtuinen keren terug uit de editie van 2019 en nieuw dit jaar zijn de kwekerscompetities en de postzegeltuintjescompetities.

Alle competities worden beoordeeld door een vakkundige jury. Nieuw dit jaar is de publieksprijs: de bezoeker kan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete postzegeltuin, bloemstuk en plant. Informatie hierover volgt.

Hieronder vind je de verschillende competities. Wil je je aanmelden mail dat naar Chris Jongeneel jongeneel(at)gardenista.nl en zij neemt contact met je op.

Competitie Bloemschikken

Vanzelfsprekend keert de competitie bloemschikken tijdens Gardenista 2022 terug. We dagen iedereen die een verhaal kan vertellen met plantaardige en niet plantaardige materialen uit een bijzonder werkstuk te maken.

Je kunt aan deze open competitie deelnemen als student, amateur of professional. Zo kan iedereen zich vanuit zijn/haar kennis, ervaring en passie tijdens het festival laten zien.
Een vakbekwame jury beoordeelt jouw werkstuk. En nieuw dit jaar is dat ook het publiek meestemt over je creatie. Uit elke categorie worden 3 winnaars bekend gemaakt die het tegen elkaar opnemen op zondag 29 mei voor de eerste prijs.

De hoofdprijs…. een artikel in het maandblad Groei & Bloei!

Ben je de winnaar binnen jouw categorie? Dan wacht jou roem en publiciteit, want samen met je mede-winnaars mag je in oktober een kerstwerkstuk maken in het prachtige Koetshuis van Den Alerdinck. Het maandblad Groei & Bloei maakt hiervan een sfeervolle reportage voor het decembernummer van het magazine.

Om deel te nemen aan deze competitie vragen we je om je bij aanmelding te presenteren middels minimaal twee en maximaal vijf foto’s van bloemwerken waar je trots op bent. Het insturen van deze foto’s vindt plaats middels het aanmeldformulier. Wil je meer weten over het verloop van de competitiedagen lees dan deze informatiebrief. Hierin worden tevens de thema’s “Foodfestival” voor amateurs, “Flowerfestival” voor studenten en “Songfestival” voor professionals belicht.

Het inschrijfgeld bedraagt € 24,- voor studenten, € 40,- voor amateurs en € 78,65 (incl. BTW) voor professionals. Het inschrijfgeld is inclusief 2 vrijkaarten. Let op: Er doen maximaal 30 deelnemers per categorie mee, dus VOL = VOL.

Nieuwe inschrijf informatie voor Gardenista 2022 volgt spoedig.

Klik hier voor het reglement deelname bloemschikcompetitie

Voor vragen kun je terecht bij Simone of Hélène van Team Bloemschikken Gardenista via: bloemschikken(at)gardenista.nl.

Het leuke van meedoen aan een wedstrijd is dat je optimaal je creativiteit kunt laten gaan. Vaak maak je dingen die heel anders zijn dan in je dagelijkse werk. Je kunt veel langer nadenken over het thema, je kunt dingen uitproberen en uiteindelijk iets heel tofs en creatiefs neerzetten. Daarbij is het ook nog eens erg leuk om te zien wat je mede kandidaten gemaakt hebben en hoe zij het thema hebben bekeken, en ook daar leer je weer van en raak je weer geïnspireerd door.

Joyce Brueren

winnaar professionals Gardenista 2019

Reacties van oud deelnemers

In 2019 heb ik mee gedaan aan het Gardenista event. Mijn ervaring met Gardenista is echt super! Een prachtige locatie waar het event gehouden werd, verder was het ook zeer inspirerend om te kijken wat er allemaal nog meer te zien was. Het was niet alleen een wedstrijd, maar ook een bijeenkomst voor kwekers en andere bedrijven. Wil je inspiratie om je tuin te veranderen of juist speciale planten kopen; dit kan bij het Gardenista event!
De wedstrijd zelf is er goed geregeld, voorafgaande duidelijke informatie over hoe, wat, wanneer en waar. Wanneer we onze werkstukken mochten brengen ging dit vloeiend en vlot. Ter plaatse kon je dingen nog afwerken; dit vond ik zelf heel erg fijn!. Ik ben éérste geworden en om te bewijzen dat ik degene ben die het stuk heeft gemaakt, mocht ik dus op de zondag nog een keer strijden tegen de nummers 2 en 3 op het podium voor publiek. En ook nu was ik weer eerste geworden. Als prijs kreeg ik een interview met de Groei & Bloei, dit is een vaktijdschrift. Ook mocht ik met Marcel van Dijk (Oogenlust in Eersel) een dagje mee lopen. Dit was echt een super ervaring.
Nu een jaar verder werk ik ondertussen bij Oogenlust en weten al veel meer mensen wie ik ben en wat ik doe! Gardenista is dus een echte aanrader om aan mee te doen!

Paulien Beekwilder

winnaar studenten Gardenista 2019

Postzegeltuintjescompetitie

De postzegeltuintjescompetitie is nieuw dit jaar. Met een maximum van 10m2 bieden deze tuinen op ‘postzegelformaat’ aansprekende voorbeelden voor festivalbezoekers. Enthousiaste tuiniers, tuinclubs, afdelingen van de vereniging, ontwerpers in de dop, professionals (al dan niet in opleiding), krijgen de gelegenheid om hu hun tuinidee op kleine schaal te laten zien en vormen zo een bron van inspiratie voor de thuistuinierder.

De uitdaging…
Binnen het centrale thema van het festival ‘Leef in het Groen’ nodigen we je uit om een origineel, makkelijk navolgbaar, kunstig, kleurig, bloemrijk ontwerp te maken, zelf aan te leggen en te showen op Gardenista. Met natuurlijk een groen en duurzaam karakter. Je kunt dat bijvoorbeeld doen met bestaande materialen. Wat heb je voor handen aan planten en harde materialen? Hoe ontwerp je met wat je al hebt? Kun jij van ‘afdankertjes en krijgertjes’ een geheel nieuw ontwerp tot leven brengen? Als jou dat lukt druk je de kosten van aanleg enorm en dient het ter inspiratie voor het publiek.

Er is plaats voor in totaal ± 25 tuintjes. Inschrijven kan individueel, als groepje of via je opleiding. De eerste vijf ontwerpers die zich definitief aanmelden én het postzegeltuintje daadwerkelijk aanleggen voor Gardenista, krijgen namens de organisatie een sponsoring van € 100,- per tuintje ter beschikking gesteld.

Hoe doe je mee?
De nieuwe data voor aanmelding voor Gardenista 2022 en het aanmeldformulier komen eerdaags online.

Je bereidt je inschrijving voor door via onderstaande documenten een tuintje in PDF-formaat te maken:

  • 1 aangezichtsschets op A3 formaat, schaal 1:50
  • 1 ontwerpschets op A3 formaat, schaal 1:50
  • een korte omschrijving van het idee achter de tuin op A4 formaat
  • een concreet werkplan op A4 formaat
  • een globaal overzicht van de gebruikte materialen op A4 formaat
  • een leuke foto van jezelf, je groep of je bedrijf

We informeren je binnen 2 weken of jouw ideeën gehonoreerd worden met het aanleggen van een echt tuintje waarna je verdere informatie ontvangt. Jouw bijdrage kan ook gelden als een stage in je opleiding.

 

fotocredit iStockphoto

Kwekerscompetitie

De kwekerscompetitie is nieuw dit jaar. Als kweker ben je natuurlijk trots op de door jou gekweekte planten. Hoe leuk is het als dat ook gezien wordt. Door vakgenoten, maar zeker ook door de eindgebruiker: de consument. Alle professionele plantenkwekers én hobbykwekers worden daarom uitgenodigd mee te doen aan de kwekers-competitie van Gardenista voor de best gekweekte plant: ‘de gouden Gardenistaplant’. Een deskundige jury beoordeelt de plant maar ook festivalgangers kunnen hun stem uitbrengen.

Artikel in Groei & Bloei
De winnaar wordt beloond met een artikel in het tijdschrift Groei & Bloei waarin je je winnende plant en kwekerij kan laten zien aan een groot publiek. Als dat geen mooie promotie is… Daarnaast ontvangt de winnaar een mooie oorkonde van de KMTP die aan de wieg heeft gestaan van de VKC keuringen.

Hoe doe je mee?
Je schrijft je in via het digitale inschrijfformulier. Jouw inschrijving moet voor ….. in ons bezit zijn. Deelname is gratis. Zowel hobbykwekers als professionals kunnen zich voor de competitie inschrijven. Lees voor je inschrijving het competitiereglement goed door.

De aanmelding voor Gardenista 2022 gaat eerdaags open.

Klik hier voor het reglement deelname kwekerscompetitie

Voor vragen kun je contact opnemen met Nico Rijnbeek uit Boskoop via kwekers(at)gardenista.nl.

Bron: Photo King and Queen
Bron: Photo King and Queen

Showtuinen Competitie

Showtuinen tijdens het festival zorgen voor een wow-effect. Ze laten de bezoeker zien welke ongekende mogelijkheden een tuin heeft; in schoonheid en variëteit, in duurzaamheid, biodiversiteit, waterberging en niet te vergeten in leefplezier. Want showtuinen vormen geen decor waar je alleen maar naar kijkt… ze bieden je een fijne en positieve belevenis die al je zintuigen prikkelen. Tel daar bij op dat aan het festival een rijk scala van architecten, ontwerpers, hoveniers en sponsoren en leveranciers verbonden is en het idee voor een competitie showtuinen tijdens het festival is geboren.

De uitdaging
Gardenista nodigt professionals uit om een teamprestatie te leveren; gezamenlijk een tuin aan te leggen die de festivalbezoeker inspireert, verrast en een mooie inkijk geeft in het vergroenen van Nederland.
Jouw team kan zich uiteraard maximaal profileren tijdens het festival. Zo kan de showtuin gebruikt worden als ontmoetingsplek voor zakelijke afspraken. Of de samenwerking tussen diverse vakgebieden laten zien. Daarbij…. je presenteert jezelf op landelijk niveau en creëert een nieuw netwerk voor het uitbreiden van je portfolio. Met het aantal bezoekers dat Gardenista verwacht, is het dus ook commercieel aantrekkelijk om deel te nemen.

Leef in het Groen
Als team ben je geheel vrij in het inrichten van je tuin zolang je het centrale thema ‘Leef in het Groen’ maar als uitgangspunt hanteert. Werken met bestaande materialen, ‘afdankertjes’ en ‘krijgertjes’ kost je niet de hoofdprijs en brengt de circulaire gedachte ultiem tot uitdrukking. Vanzelfsprekend kan je je gebruikte materialen na afloop van het festival wéér hergebruiken of doneren aan andere organisaties. Heb je bijvoorbeeld een groot tuinontwerp in de planning dit najaar? Breng een deel van je ontwerp tot leven tijdens Gardenista en gebruik de materialen vervolgens in je de definitief ontwerp. Een geweldige manier voor jou klant om een voorproefje te krijgen van zijn tuin en voor potentiele klanten om kennis te maken met jouw stijl als ontwerper.

Klik hier voor het reglement deelname showtuinen

Voor het maken van contact met sponsoren, is de organisatie bereid je met raad en daad te assisteren. Je staat niet alleen voor dit avontuur!

Heb je vragen? Neem dan contact op met Chris Jongeneel jongeneel(at)gardenista.nl.

foto: Winnende Showtuin 2019 van Arjan Boekel