Deelname competities

Dit jaar zijn er maar liefst 4 competities waar je met jouw kennis, kunde en enthousiasme aan deel kunt nemen. De competities bloemschikken en showtuinen keren terug uit de editie van 2019 en nieuw dit jaar zijn de kwekers- en de postzegeltuintjescompetities.

Alle competities worden beoordeeld door een vakkundige jury. Nieuw dit jaar is de publieksprijs: de bezoeker kan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete showtuin, postzegeltuin, bloemstuk en plant. Informatie hierover volgt.

Hieronder vind je de verschillende competities en de mogelijkheid om je hiervoor aan te melden.

Competitie Bloemschikken

Vanzelfsprekend keert de competitie bloemschikken tijdens Gardenista 2021 terug. We dagen iedereen die een verhaal kan vertellen met plantaardige en niet plantaardige materialen uit een bijzonder werkstuk te maken.

Je kunt aan deze open competitie deelnemen als student, amateur of professional. Zo kan iedereen zich vanuit zijn/haar kennis, ervaring en passie tijdens het festival laten zien.
Een vakbekwame jury beoordeelt jouw werkstuk. En nieuw dit jaar is dat ook het publiek meestemt over je creatie. Uit elke categorie worden 3 winnaars bekend gemaakt die het tegen elkaar opnemen op zondag 26 september voor de eerste prijs.

De hoofdprijs ….een artikel in het maandblad Groei & Bloei!

Ben je de winnaar binnen jouw categorie? Dan wacht jou roem en publiciteit want samen met je mede-winnaars mag je in oktober een kerst-werkstuk maken in het prachtige Koetshuis van Den Alerdinck. Het maandblad Groei & Bloei maakt hiervan een sfeervolle reportage voor het decembernummer van het magazine.

Om deel te nemen aan deze competitie vragen we je om je bij aanmelding te presenteren middels minimaal twee en maximaal vijf foto’s van bloemwerk waar je trots op bent. Het insturen van deze foto’s vindt plaats middels het aanmeldformulier. Wil je meer weten over het verloop van de competitiedagen lees dan deze informatiebrief. Hierin worden tevens de thema’s “ Foodfestival” voor amateurs, “Flowerfestival voor studenten en ‘Songfestival” voor professionals belicht.

Het inschrijfgeld bedraagt € 24,- voor studenten, € 40,- voor amateurs en € 65,- voor professionals. Het inschrijfgeld is inclusief 2 vrijkaarten. Let op: Er doen maximaal 30 deelnemers per categorie mee, dus VOL = VOL.

Inschrijven kan tot 1 september 2021.

Klik hier voor het reglement deelname bloemschikcompetitie

Voor vragen kun je terecht bij Simone, Chris of Hélène van Team bloemschikken Gardenista via: bloemschikken(at)gardenista.nl.

Het leuke van meedoen aan een wedstrijd is dat je optimaal je creativiteit kunt laten gaan. Vaak maak je dingen die heel anders zijn dan in je dagelijkse werk. Je kunt veel langer nadenken over het thema, je kunt dingen uitproberen en uiteindelijk iets heel tofs en creatiefs neerzetten. Daarbij is het ook nog eens erg leuk om te zien wat je mede kandidaten gemaakt hebben en hoe zij het thema hebben bekeken, en ook daar leer je weer van en raak je weer geïnspireerd door.

Joyce Brueren

winnaar professionals Gardenista 2019

Reacties van oud deelnemers

In 2019 heb ik mee gedaan aan het Gardenista event. Mijn ervaring met Gardenista is echt super! Een prachtige locatie waar het event gehouden werd, verder was het ook zeer inspirerend om te kijken wat er allemaal nog meer te zien was. Het was niet alleen een wedstrijd, maar ook een bijeenkomst voor kwekers en andere bedrijven. Wil je inspiratie om je tuin te veranderen of juist speciale planten kopen; dit kan bij het Gardenista event!
De wedstrijd zelf is er goed geregeld, voorafgaande duidelijke informatie over hoe, wat, wanneer en waar. Wanneer we onze werkstukken mochten brengen ging dit vloeiend en vlot. Ter plaatse kon je dingen nog afwerken; dit vond ik zelf heel erg fijn!. Ik ben éérste geworden en om te bewijzen dat ik degene ben die het stuk heeft gemaakt, mocht ik dus op de zondag nog een keer strijden tegen de nummers 2 en 3 op het podium voor publiek. En ook nu was ik weer eerste geworden. Als prijs kreeg ik een interview met de Groei & Bloei, dit is een vaktijdschrift. Ook mocht ik met Marcel van Dijk (Oogenlust in Eersel) een dagje mee lopen. Dit was echt een super ervaring.
Nu een jaar verder werk ik ondertussen bij Oogenlust en weten al veel meer mensen wie ik ben en wat ik doe! Gardenista is dus een echte aanrader om aan mee te doen!

Paulien Beekwilder

winnaar studenten Gardenista 2019

Showtuinen Competitie

De showtuinen van Gardenista kunnen naast het creëren van publiciteit worden gebruikt om merkherkenning en innovaties op het gebied van tuinbouw te promoten. Tuinarchitect/ontwerper, hovenier/tuinaanlegger en sponsor van de tuin kunnen zich maximaal profileren door middel van de showtuin. De showtuin kan gebruikt worden als ontmoetingsplek en als verbinder tussen diverse vakgebieden. Een showtuin kan je bedrijf laten groeien. Door trendsettend te zijn en top kwaliteit te bieden wordt de conversatie over je tuin op gang gebracht, promoot je je vakmanschap en creëer je opdrachten.

Klik hier voor het reglement deelname showtuinen

Wil je meer informatie over dit onderdeel? Neem dan contact op met Wilma Walenberg walenberg(at)groei.nl of bel met 06-44998364.

foto: Winnende Showtuin 2019 van Arjan Boekel

Postzegeltuintjescompetitie

De postzegeltuintjescompetitie is nieuw dit jaar en met name geschikt voor studenten (van groenopleidingen). De competitie wordt zo genoemd vanwege het kleine formaat van de tuinkaveltjes met een maximum van 10 m2. Enthousiaste tuiniers en professionals in wording krijgen de gelegenheid tot het showen van hun tuinidee op kleine schaal.

De uitdaging…
Binnen het centrale thema van het festival ‘Leef in het Groen’ nodigen we je uit om een origineel, makkelijk navolgbaar, kunstig, kleurig, bloemrijk ontwerp te maken, zelf aan te leggen en te showen op Gardenista. Met natuurlijk een groen en duurzaam karakter. Er is plaats voor in totaal ± 25 tuintjes. Inchrijven kan individueel, als groepje of via je opleiding. De eerste vijf opleidingen die zich definitief aanmelden én het postzegeltuintje daadwerkelijk aanleggen voor Gardenista, wordt namens de organisatie een sponsoring van €100,- per tuintje ter beschikking gesteld.

Hoe doe je mee?
Stuur ons voor 1 juni jouw schetsen voor een tuintje in PDF-formaat met daarin:

  • 1 aangezichtsschets op A3 formaat, schaal 1:100
  • 1 ontwerpschets op A3 formaat, schaal 1:100
  • een korte omschrijving van het idee achter de tuin op A4 formaat
  • een concreet werkplan op A4 formaat
  • een overzicht van de gebruikte materialen op A4 formaat

We informeren je binnen 2 weken of jouw ideeën gehonoreerd worden met het aanleggen van een echt tuintje waarna je verdere informatie ontvangt. Jouw bijdrage kan ook gelden als een stage in je opleiding.

 

Kwekerscompetitie

De kwekerscompetitie is nieuw dit jaar. Als kweker ben je natuurlijk trots op de door jou gekweekte planten. Hoe leuk is het als dat ook gezien wordt. Door vakgenoten, maar zeker ook door de eindgebruiker: de consument. Alle professionele plantenkwekers én hobbykwekers worden daarom uitgenodigd mee te doen aan de kwekers-competitie van Gardenista voor de best gekweekte plant: ‘de gouden Gardenistaplant’. Een deskundige jury beoordeelt de plant maar ook festivalgangers kunnen hun stem uitbrengen.

Artikel in Groei & Bloei
De winnaar wordt beloond met een artikel in het tijdschrift Groei & Bloei waarin je je winnende plant en kwekerij kan laten zien aan een groot publiek. Als dat geen mooie promotie is… Daarnaast ontvangt de winnaar een mooie oorkonde van de KMTP die aan de wieg heeft gestaan van de VKC keuringen.

Hoe doe je mee?
Je schrijft je in via het digitale inschrijfformulier. Jouw inschrijving moet voor vrijdag 10 september in ons bezit zijn. Deelname is gratis. Zowel hobbykwekers als professionals kunnen zich voor de competitie inschrijven. Lees voor je inschrijving het competitiereglement goed door. 

Klik hier voor het reglement deelname kwekerscompetitie

Voor vragen kun je contact opnemen met Nico Rijnbeek uit Boskoop via kwekers(at)gardenista.nl.

Bron: Photo King and Queen
Bron: Photo King and Queen