Deelname competities

We organiseren een viertal competities waarvoor we nog op zoek zijn naar deelnemers. Lijkt dit je wat? Meld je dan nu aan.

Hieronder vind je de verschillende competities en de mogelijkheid om je hiervoor aan te melden.

Showtuinen Competitie

De showtuinen van Gardenista kunnen naast het creëren van publiciteit worden gebruikt om merkherkenning en innovaties op het gebied van tuinbouw te promoten. Tuinarchitect/ontwerper, hovenier/tuinaanlegger en sponsor van de tuin kunnen zich maximaal profileren door middel van de showtuin. De showtuin kan gebruikt worden als ontmoetingsplek en als verbinder tussen diverse vakgebieden. Een showtuin kan je bedrijf laten groeien. Door trendsettend te zijn en top kwaliteit te bieden wordt de conversatie over je tuin op gang gebracht, promoot je je vakmanschap en creëer je opdrachten.

Klik hier voor het reglement deelname showtuinen

Wil je meer informatie over dit onderdeel? Neem dan contact op met Wilma Walenberg walenberg(at)groei.nl of bel met 06-44998364.

foto: Winnende Showtuin 2019 van Arjan Boekel

Postzegeltuintjes Competitie

Heb je altijd je skills op het gebied van tuinieren willen laten zien maar zijn wedstrijd-showtuinen voor jou écht een stap te ver? Veel mensen houden van tuinieren, maar hebben niet zo’n grote tuin. Met jouw bijdrage kun je hen inspireren om van hun kleine tuin toch iets bijzonders te maken.

Op een kaveltje van niet groter dan 10 m2 kun je laten zien hoe je op een zeer beperkte ruimte kunt tuinieren. Landelijke/regionale tuinclubs, afdelingen van groene organisaties, liefhebbers en andere geïnteresseerden kunnen zich via het formulier inschrijven voor dit onderdeel.

Dit zal niet zo zwaar gejureerd worden als de showtuinen. Voor dit onderdeel geldt dat het voornamelijk gewoon leuk moet zijn om aan deel te nemen. Wat niet wil zeggen dat je de lat voor jezelf gerust hoog mag leggen! Klein maar fijn met groots effect…

Klik hier voor het reglement deelname postzegeltuintjes

Wil je meer informatie over dit onderdeel? Neem dan contact op met Wilma Walenberg walenberg(at)groei.nl of 06 – 4499 8364.

Inschrijven kan tot 1 augustus 2021.

Kwekerscompetitie

Bron: Photo King and Queen
Bron: Photo King and Queen

De Gouden Gardenista plant

Alle professionele plantenkwekers én hobbykwekers worden uitgenodigd mee te doen aan de kwekerscompetitie van Gardenista voor de best gekweekte plant: ‘de gouden Gardenistaplant’.

Als kweker ben je natuurlijk trots op de door jou gekweekte planten. Hoe leuk is het als dat ook gezien wordt. Door vakgenoten, maar ook zeker door de eindgebruiker: de consument. Daarom kan het publiek tijdens  Gardenista de mooiste plant kiezen. Het past in de rijke historie van de KMTP, die aan de wieg heeft gestaan van de VKC keuringen.

Artikel in Groei & Bloei
De kwekerscompetitie vindt plaats tijdens het groene festival Gardenista, van 22 tot en met 26 september 2021 op de historische buitenplaats Den Alerdinck in Laag-Zuthem bij Zwolle.
De organisatie verwacht 15.000 geïnteresseerde bezoekers. Iedere bezoeker mag één stem uitbrengen op een van de door kwekers ingezonden planten, waaronder misschien die van jou! De winnaar ontvangt een oorkonde van de KMTP; ’de gouden Gardenistaplant’. Deze wordt op jouw kwekerij uitgereikt. Zo kunnen we met elkaar een mooi artikel maken voor ons maandblad Groei & Bloei over de winnende plant en jouw kwekerij.

Hoe doe je mee?

 • Kies je favoriete kweekproduct uit! Het gewas en ras is helemaal aan jou: eenjarigen, vaste planten, houtige gewassen. Alles kan, als het maar sierwaarde heeft. Je mag maximaal 5 inzendingen aanbieden voor de competitie.
 • Je meldt je aan via het digitale inschrijfformulier.
 • De plant moet in een 2, 3 of 5 liter ronde plastic binnenpot worden aangeboden.
 • Er mag slechts 1 ras in deze pot staan, dus geen gemengde pot (er mogen van dit ras wel meerdere planten/stekken in de pot zijn geplant).
 • Je plant moet op 21 september aangeleverd worden op ‘Den Alerdinck’.
 • Om het je makkelijk te maken heeft de organisatie op enkele strategische plekken in het land verzamelpunten waar je je plant kunt afleveren op dinsdag 21 september vóór 12.00 uur. Welke dat zijn, worden te zijner bekend maken.
 • De organisatie zorgt ervoor dat jouw plant tijdens Gardenista op een mooie plaats in een neutrale ronde ompot wordt gepresenteerd aan het publiek.
 • De planten komen op de grond te staan. Wil je je plant op een zuiltje hebben staan, dan zorg je hier zelf voor. Let op weersomstandigheden zoals harde wind en zorg dus voor een stabiel zuiltje.
 • Je kunt je inschrijven tot vrijdag 10 september.
 • Deelname is gratis.
 • Zowel hobbykwekers als professionals kunnen zich voor de competitie inschrijven.
 • De uitslag wordt zondag 26 september tijdens Gardenista bekend gemaakt.

Klik hier voor het reglement deelname kwekerscompetitie

Wil je meer informatie over dit onderdeel? Neem dan contact op met Nico Rijnbeek uit Boskoop: kwekers(at)gardenista.nl

Inschrijven kan tot 10 september 2021.

Bloemschikken Competitie

Tijdens Gardenista wordt ook in 2021 weer een bloemschikkampioenschap gehouden. Ga jij de uitdaging aan en word jij de beste bloemstylist van het festival Gardenista?

Studenten, amateurs en professionals, die een verhaal kunnen vertellen met plantaardige en niet plantaardige materialen dagen wij uit zich in te schrijven voor de wedstrijd. Op dinsdag 21 september vindt de competitie plaats op Historiche Buitenplaats den Alerdinck. Uit elke categorie worden 3 winnaars bekend gemaakt die vervolgens zondag 26 september op het podium tijdens het festival het tegen elkaar opnemen voor de eerste prijs.
Ben jij die enthousiaste, gedreven en creatieve bloemist? Misschien word jij dan de kampioen van het ‘’Festival Gardenista 2021’’!

Om je te kwalificeren voor deze competitie vragen we je om maximaal vijf foto’s te sturen van bloemwerk waar je trots op bent. Samen met je adresgegevens en telefoonnummer geef je aan in welke categorie je mee wilt gaat doen. Zodra we je aanmelding beoordeeld hebben, ontvang je van ons het inschrijfformulier en wedstrijdreglement.

Het thema voor Gardenista 2021 is ‘’FESTIVAL’’

De winnaars van Gardenista 2019 waren Paulien Beekwilder (student), Lammy van Elp (amateur) en Joyce Brueren (professional). Als hoofdprijs kregen ze alle drie ieder een eigen artikel in het maandblad Groei & Bloei.

Heb je vragen? Stuur dan een mail naar bloemschikken(at)gardenista.nl.

Doe je mee?

In de categorie amateur zijn ‘’Golden Tickets’’ te winnen.

In het weekend van 5 oktober 2019 vond het Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken plaats in Waalwijk. De winnaar in de ere-klasse, met 76,6 punten, is Anja de Graaf (afdeling Breda).

Op 26 oktober 2019 vond het Oost Nederlands Kampioenschap Bloemschikken plaats in Eefde. Dika Koeslag heeft hier een ‘Golden Ticket’ verworven.

Tijdens het Noord Nederlands Kampioenschap Bloemschikken op 14 maart 2020 heeft  Froukje Poortinga het ‘Golden Ticket’ verdient.

Reacties van oud deelnemers

Het leuke van meedoen aan een wedstrijd is dat je optimaal je creativiteit kunt laten gaan. Vaak maak je dingen die heel anders zijn dan in je dagelijkse werk. Je kunt veel langer nadenken over het thema, je kunt dingen uitproberen en uiteindelijk iets heel tofs en creatiefs neerzetten. Daarbij is het ook nog eens erg leuk om te zien wat je mede kandidaten gemaakt hebben en hoe zij het thema hebben bekeken, en ook daar leer je weer van en raak je weer geïnspireerd door.

Joyce Brueren

winnaar professionals Gardenista 2019

In 2019 heb ik mee gedaan aan het Gardenista event. Mijn ervaring met Gardenista is echt super! Een prachtige locatie waar het event gehouden werd, verder was het ook zeer inspirerend om te kijken wat er allemaal nog meer te zien was. Het was niet alleen een wedstrijd, maar ook een bijeenkomst voor kwekers en andere bedrijven. Wil je inspiratie om je tuin te veranderen of juist speciale planten kopen; dit kan bij het Gardenista event!
De wedstrijd zelf is er goed geregeld, voorafgaande duidelijke informatie over hoe, wat, wanneer en waar. Wanneer we onze werkstukken mochten brengen ging dit vloeiend en vlot. Ter plaatse kon je dingen nog afwerken; dit vond ik zelf heel erg fijn!. Ik ben éérste geworden en om te bewijzen dat ik degene ben die het stuk heeft gemaakt, mocht ik dus op de zondag nog een keer strijden tegen de nummers 2 en 3 op het podium voor publiek. En ook nu was ik weer eerste geworden. Als prijs kreeg ik een interview met de Groei & Bloei, dit is een vaktijdschrift. Ook mocht ik met Marcel van Dijk (Oogenlust in Eersel) een dagje mee lopen. Dit was echt een super ervaring.
Nu een jaar verder werk ik ondertussen bij Oogenlust en weten al veel meer mensen wie ik ben en wat ik doe! Gardenista is dus een echte aanrader om aan mee te doen!

Paulien Beekwilder

winnaar studenten Gardenista 2019