Contact

Kasteel Ophemert

De Dreef 2 4061 BL Ophemert Nederland Parkeren op het terrein Routebeschrijving 

Kaartverkoop

Het kernteam E. info@gardenista.nl

Persinformatie

Het kernteam E. info@gardenista.nl

Vrijwilliger worden?

Je kan helpen in de voorbereiding, bv met de Tuindagen, of met het evenement zelf. Alle informatie vind je bij Ondersteuning  

Landgoed Ophemert

De Dreef 2 4061 BL Ophemert 15 t/m 19 mei 2019

Team Gardenista

Frits Hoogers

Projectleider / lid kernteam

Wilma Walenberg

Landelijk bestuur / lid kernteam

Jan Schravesande

Strategie / lid kernteam

Truus Kremer

Financiën / lid kernteam

Chris Jongeneel

Bloemschikteam

Sharon van Eunen

dtp’r & fotograaf

Yvonne Seuntjens

Secretariaat

Simon Kranenburg

Chef d' moestuin

Esther van Wijngaarden

Bloemschikteam

Frans Fokker

logistiek manager

Anneke Athmer

coördinatie vrijwilligers

Saskia Breebaart

webmaster

Betsie Grondman

Bloemschikteam - vrijwilligers

Shermal Verwoolde

Backoffice en Acquisitie, mensen die willen deelnemen kunnen contact met mij opnemen

Inge ter Haar

coördinator Gardenista infostand en tuinenreizen/open tuinen

Janne Ouwerkerk

nieuwsbrieven en reserveringen voor bussen

Petra de Kramer

Redactie

Organisatie

De Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde bestaat in 2022 150 jaar. De beschermvrouwe is HKH Prinses Beatrix. Het bijzondere van deze vereniging is dat zij altijd een mix van liefhebbers en beroepsmensen is geweest. Tegenwoordig zijn de liefhebbers en tuinbezitters in de meerderheid.
Uit de Maatschappij is de vereniging Groei & Bloei voortgekomen met zo’n 33.000 leden in Nederland en Vlaanderen. Er zijn ongeveer 120 actieve afdelingen die voor zowel leden als niet-leden jaarrond activiteiten organiseren op het gebied van (moes-)tuinieren, kweken van planten en bloemschikken.

De vereniging is opgericht in augustus 1872 door 32 sympathisanten in Den Haag, vooral met als doel een blad uit te geven. Het was een enthousiaste groep mensen want in 1874 waren er al 24 afdelingen met 252 leden. Ook werd er 1n 1878 al een oproep gedaan voor een rijkstuinbouwschool, maar daarop moest nog wel 20 jaar gewacht worden. Voor 1872 waren er al initiatieven om organisaties te stichten. Een bijzondere maatschappij was Linnaeus met een kwekerij een handelsonderneming en een tuinbouwschool. Deze maatschappij heeft maar 10 jaar bestaan. Het tijdschrift Sempervirens speelde in deze organisatie ook een rol.
De naam van het blad van de vereniging is Groei & Bloei. Met die naam is gestart in 1952. Het blad is zo succesvol dat de vereniging KMTP nu de naam van het blad Groei & Bloei hanteert. In de jaren 60 en 70 stonden alle belangrijke personeelsadvertenties, zowel van de gemeentes als het bedrijfsleven, in het blad Groei & Bloei. Om te weten wat er speelde in de tuinaanleg en onderhoud was het lidmaatschap van de KMTP belangrijk.

Aanbeveling

Gardenista Dat omarmen we natuurlijk! In de Tuinen van Appeltern zoeken we al vanaf het prille begin de samen werking met gepassioneerde tuin- en groenvrienden. Er is nog zoveel te doen in onze Tuinwereld dat we elkaar gewoon nodig hebben om echt iets te bereiken. Teveel mensen hebben nog geen optimale band met hun tuin, velen hebben zelfs nog nooit het goede tuingevoel genoten. Dat is jammer want een tuin kan je leven wel degelijk verrijken. Bovendien ontstaat er vanuit dat juiste tuingevoel een mooiere wereld voor ons allemaal. Het initiatief vanuit Groei&Bloei en de KMTP voor het nieuwe tuinevent Gardenista juichen we dan ook van harte toe. De plannen en locatie spreken nu al volop tot de verbeelding. Het gaat zeker veel mensen boeien en inspireren. Geweldig ook dat we als Tuinen van Appeltern een stukje mogen bijdragen.

Ben van Ooijen Directeur Tuinen van Appeltern.

Ik was zeer onder de indruk van de gekozen locatie voor Gardenista en voor de kennis en kunde binnen de organisatie om de planten en tuinieren centraal te stellen tijdens dit evenement. Bovenal was ik onder de indruk van de aanpak en de passie die er is voor horticultuur die Gardenista zeker tot een succes zal maken.

Als de leden van de vereniging, Gardenista van het begin af aan zullen ondersteunen zal dit een positief effect hebben op de inzet van de professionele groenmarkt. Gardenista kan op deze manier de niet ervaren tuiniers, enthousiasmeren en informatie delen omtrent tuinieren en planten.

Dit tuinevenement heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot een prachtig platform. De samenwerking met Arthur en Alexandra is van onschatbare waarde.

Gary Graham (Bloom in the Park – Dublin)

‘Wij als Oogenlust hebben altijd de ontwikkelingen in de bloemsierkunst ondersteund.
Onze doelstelling was en is bloemist is een professie, een ambacht. Wat niet stil mag blijven staan.
Daarom werk ik graag mee aan elk initiatief wat potentie heeft, zo ook hier.’

Marcel en Monique van Dijk

Ambassadeur

Wiert Nieuman

Voormalig Hortulanus van de botanische tuinen van Utrecht

Er verandert wat in Nederland! Het is een eer om ambassadeur voor Gardenista te zijn. Jarenlang had ik, en met mij veel meer plantenliefhebbers, het gevoel dat we tegen de stroom in gingen, want wat was het jaren kommer en kwel met de interesse in tuinen. Een huis met een tuin werd een huis met een terras. Een enkele zieltogende plant in een pot was het enige groen dat je vaak zag. Maar het is aan het veranderen. Je kunt geen groentijdschrift openen of er staan workshops en cursussen in het groen in. Op tuinbeurzen en in parken zie je weer jonge ouders met kinderen en men heeft het niet meer over een ‘plantje voor de tuin’, maar men weet de naam van de plant! Het aantal tuinen dat in het seizoen opengesteld wordt voor het publiek wordt ieder jaar meer en krijgt ook een landelijke dekking. Dat doet een plantenliefhebber pur sang goed; daar word ik blij van. En wat denk je van moestuinieren, Dutch wave, voedselbos, prairieplanten: allemaal begrippen die de sfeer en ontwikkeling van het nieuwe tuinieren omschrijven. En nu Gardenista, een combinatie van kennis, creativiteit en kunst met het doel om al die ontluikende planten- en tuinenliefhebbers een kenniszetje in de rug te geven. Maar ook om deskundigen en het groenvak een podium geven om hun kennis over te brengen en de grote keus aan gewone en bijzondere planten te tonen. De tijd is rijp voor Gardenista. En… je telt niet meer mee in de tuinwereld als je in mei Gardenista niet hebt bezocht!! Wiert Nieuman

Cor van Gelderen

Eigenaar PlantenTuin Esveld Boskoop

Een inspirerend groen platform geven aan ons groene vak. Dat is de uitdaging die Gardenista op zich neemt. Dit nieuwe evenement geeft de ruimte aan ontwerpers, kwekers, hoveniers en bloemschikkers die onze wereld een stukje mooier willen maken. Als ontwerper en kweker ben ik dan ook blij dat ik mijn bijdrage kan leveren als voorzitter van de Gardenista Showtuin Jury. Die functie krijgt vanzelfsprekend pas echt glans als de ambitie wordt gerealiseerd die wij als jury hebben, namelijk een toonaangevend jaarlijks showtuinenfestival op de kaart te zetten. Samen met de getalenteerde ontwerpers, vakkundige hoveniers en de top kwekers die wij in Nederland hebben, is dit een haalbare ambitie. Mijn mede juryleden Jacqueline van der Kloet, Marlien van der Linden, Andrew Wilson, Iverna Zaalberg en ik hebben er nu al zin in!

Met dank aan

Heel veel foto’s die wij op deze site en op onze socials gebruiken zijn speciaal voor Gardenista vrijgegeven door photokingandqueen.nl en anderen. De afbeeldingen van deze website mogen niet zonder toestemming worden doorgeplaatst. 

De plattegrond van het evenement is gemaakt door Klazina Korver.

Onze sponsoren en partners

Zonder sponsoren is het organiseren van Gardenista niet mogelijk. Wij willen ze dan ook graag op deze plaatst noemen bij de betreffende groepen, nl. hoofdsponsors, showtuinen, publiciteit, bloemschikken, terrein, organisatie.

Hoofdsponsors

Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij steun uit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland (www.fruitdelta.nl)

Groei & Bloei organiseert één van de grootste tuinevenementen van ons land in de tuinen van kasteel Ophemert met als ultieme doel Nederland te vergroenen. Dat is goed voor het plezier dat men aan een tuin kan beleven, maar ook goed voor de biodiversiteit en waterhuishouding. Een evenement volop inspiratie en kennisdeling. Ook voor kinderen is er een volledig programma. Daarom is Rabobank West Betuwe sponsor van dit mooie evenement!

Van 15 tot en met 19 mei 2019 organiseert de Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde (KMTP)/Groei & Bloei, Gardenista. De eerste editie van dit nieuwe tuinevenement zal plaatsvinden in de Betuwe op en rond het landgoed van Kasteel Ophemert. Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland ondersteunt het evenement in de communicatie richting bezoekers en bedrijven in de regio. Organiseer je ook een evenement en kan je onze communicatiesteun gebruiken? Laat het ons weten via info@rivierenland.biz.

Sponsor van O.I.L.

Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin

Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin

Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin

Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin

Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin

Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin

Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin

Sponsor Pluk en Play met watertuin

Sponsor van Who’s afraid of red, blue and green

Sponsor van Who’s afraid of red, blue and green

Sponsor van Who’s afraid of red, blue and green

Sponsor Pluk en Play met watertuin

Sponsor van Blaas me bont

Sponsor van Blaas me bont

Sponsor van Blaas me bont

Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin

Sponsor van Who’s afraid of red, blue and green

Sponsor van Blaas me bont

Sponsor van Blaas me bont

Sponsor van Blaas me bont

Sponsor van Blaas me bont

Sponsor van O.I.L.

Sponsor van O.I.L.

Sponsor Pluk en Play met watertuin

Vijftig tinten groen: Oase in je achtertuin

Sponsor van O.I.L.

Sponsor van O.I.L.

Discutafel brengt een podcast uit over praktisch ecologisch tuinieren en permacultuur.
Ben je amateurtuinier of groene professional? Abonneer je gratis op onze 2-wekelijkse podcast.
Discutafel is trotse sponsor van Gardenista. Luister naar de audioreportage vanaf het evenemententerrein!

 

Even voorstellen, dit is @moestuinmonoloog; één van onze vloggers voor Gardenista 2019. Ze kweekt groene vingers in eigen volkstuin sinds 2012. En hoewel haar Instagram naam anders doet vermoeden gaat ze juist graag het gesprek aan met anderen. “Instagram is een ontzettend positief, fijn medium waar ik veel inspiratie opdoe. Ik vind het erg leuk om ervaringen te delen met andere tuinders.” Komt dat even mooi uit! Je ziet en leest binnenkort meer van haar op onze socials.

Met dank aan luimes & luimes voor het beschikbaar stellen van ondergronden voor de finale wedstrijd op zondag 19 mei. 

sponsor voor het begrinden van de oprit, terras en het begrinden van de entreetuin

 

bruggen en vlechtwerk gesponsord door van Aalsburg

Groei&Bloei afdeling Oldenzaal e.o. wenst de projectgroep veel succes met de voorbereidingen voor het Gardenista evenement.

Laat een bericht achter

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het gerust weten! Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.